Dat president Donald Trump openlijk dreigt met het opzeggen van het atoomverdrag tussen de de Verenigde Staten en Rusland is een grote fout, denkt generaal-majoor buiten dienst Frank van Kappen. "Dit zijn zaken die niet openbaar gemaakt mogen worden."
Deze onderhandelingen zijn volgens hem te gevoelig om voor het oog van de wereld te voeren. "Dit doe je achter de schermen en zo is dat ook altijd gedaan. Trump zet op deze manier veel meer op het spel."
De Amerikaanse president beschuldigt de Russen voor de camera. Maar op die manier Vladimir Poetin onder druk zetten heeft geen zin, denkt Van Kappen. "Als de Russen het verdrag schenden, en dat is waarschijnlijk ook zo, dan is dat moeilijk te bewijzen. Het gaat hier om hoog geclassificeerde informatie."
Dat Trump dit wel voor het oog van de wereld wil uitvechten, betekent winst voor Poetin. "Die kan makkelijk zeggen dat het valse beschuldigingen zijn en hij het verdrag niet heeft geschonden. De Amerikanen kunnen dit niet weerleggen. Eén-nul voor Poetin."
'Rusland schendt het verdrag'
Trump kondigde zaterdag aan dat de Verenigde Staten weer kernraketten gaan produceren. Volgens hem lapt Rusland het verdrag aan zijn laars. "Dat doen ze al jaren. We laten ze niet een nucleair verdrag schenden en wapens maken terwijl wij dat niet mogen", zei de Amerikaanse president.
Hoe Rusland het verdrag precies schendt, maakte Trump verder niet duidelijk. Al is de beschuldiging aan het adres van de Russen niet nieuw. Zo maakte de Amerikaanse regering vorig jaar melding van een nieuw type Russische kruisraket, waarmee het wapenverdrag zou worden geschonden.
Het INF-verdrag werd na de Koude Oorlog gesloten om een kernwapenwedloop te voorkomen. Er werd vastgelegd dat er geen kernraketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer, beter bekend als kruisraketten, die vanaf de grond worden afgeschoten mogen worden geproduceerd en getest.
In Rusland is met verontwaardiging gereageerd op het voornemen van Trump. Het land houdt zich naar eigen zeggen netjes aan de regels. Vandaag herhaalde een woordvoerder van het Kremlin dat nog eens. Rusland voelt zich volgens hem gedwongen om de militaire balans te herstellen als de VS het verdrag verlaat.
De woordvoerder stelde ook dat opzegging van het verdrag de wereld "gevaarlijker kan maken". Ook voormalig Sovjetleider Mikhail Gorbatsjov, medeondertekenaar van het INF-verdrag, waarschuwde voor de risico's. "Begrijpen ze in Washington echt niet waar dit toe zou kunnen leiden?"
Ook de Franse president Emmanuel Macron heeft zijn zorgen geuit. Hij wees Trump in een telefoongesprek op het belang van het INF-verdrag. Vooral voor de Europese veiligheid en "onze strategische stabiliteit" is het verdrag van belang, aldus Macron.