1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Gorbatsjov: 'Plan Trump terugtrekken wapenverdrag fout'

Er is veel kritiek op het plan van de Amerikaanse president Trump om zich terug te trekken uit het INF-wapenverdrag met Rusland. Ook voormalig Sovjetleider Gorbatsjov, medeondertekenaar van het verdrag, noemt het een vergissing.

"Onder geen enkele omstandigheid mogen we oude ontwapeningsovereenkomsten opzeggen. Begrijpen ze in Washington echt niet waar dit toe zou kunnen leiden?", zegt de inmiddels 87-jarige Mikhail Gorbatsjov tegen persbureau Interfax.

Samen met de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan was Gorbatsjov degene die in 1987 zijn handtekening onder het INF-verdrag zette. "Gorbatsjov is de vader van dit verdrag", legt Ruslandkenner André Gerrits uit. "Met dit akkoord kwam hij het Westen behoorlijk tegemoet. Dat leverde hem hier politieke goodwill op."

Politieke betekenis

In het INF-verdrag (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) is vastgelegd dat er geen kernraketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer, beter bekend als kruisraketten, die vanaf de grond worden afgeschoten mogen worden geproduceerd en getest. Bestaande raketten werden vernietigd.

"De politieke betekenis van dat besluit was erg groot", zegt Gerrits. "Het verschafte Gorbatsjov een opening naar het Westen. Voor de Verenigde Staten was het een oplossing voor de problemen die het met een aantal Europese lidstaten had. Door de komst van het INF-akkoord hoefden die raketten er uiteindelijk niet te komen."

Trump wil van het akkoord af omdat Rusland zich al een tijd niet meer aan het verdrag zou houden. Rusland ontkent dit. In het land is met verontwaardiging gereageerd.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov zegt tegen persbureau TASS dat het verdrag de VS blijkbaar in de weg staat bij het bereiken van de totale militaire overheersing. Rusland wil dat het dreigement van de Amerikaanse president besproken wordt in de VN-veiligheidsraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl