Konstantin Kosatsjov, voorzitter van de buitenlandcommissie
NOS NieuwsAangepast

Rusland waarschuwt Trump: opzeggen kernwapenverdrag heel gevaarlijk

In Rusland is met verontwaardiging gereageerd op het voornemen van de Amerikaanse president Trump om het INF-kernrakettenverdrag op te zeggen. Trump beschuldigde Rusland er gisteren van dat het zich niet aan de afspraken houdt. Hij kondigde daarbij aan dat de VS weer kernraketten gaat produceren.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov zegt tegen persbureau TASS dat het verdrag de VS blijkbaar in de weg staat bij het bereiken van de totale militaire overheersing. Hij schrijft de zet toe aan onvermogen en onwil om met Rusland "op een gezonde basis tot elkaar te komen" en noemt het een heel gevaarlijke stap.

Hij wil dat het dreigement wordt besproken in de VN-Veiligheidsraad en verwacht dat het wordt veroordeeld door alle landen die zich inzetten voor veiligheid en stabiliteit in de wereld.

President Trump uitte de beschuldigen gisteren na een verkiezingsbijeenkomst in Nevada:

Trump: 'We laten ze geen wapens maken terwijl wij dat niet mogen'

Konstantin Kosatsjov, voorzitter van de buitenlandcommissie in de Russische Eerste Kamer, de Federatieraad, denkt dat de Amerikaanse opzegging van het verdrag kan leiden tot oorlog en wereldwijde nucleaire chaos. Kosatsjov spreekt van chantage en waarschuwt de VS voor tegenmaatregelen, waaronder militaire.

Beiden zeggen dat er geen enkele aanleiding is om het verdrag op te zeggen, omdat Rusland zich in tegenstelling tot wat Trump zegt netjes aan de regels houdt.

Volgens correspondent David Jan Godfroid zijn de Russische reacties zo fel omdat het een optelsom is van allerlei dingen. Rusland klaagt dat de Amerikanen het ene na het andere internationale verdrag opzeggen, bijvoorbeeld de Iran-deal, en dat ze zich daarmee een onbetrouwbare internationale partner tonen.

Reagan en Gorbatsjov in 1987

Daarnaast beginnen de Russen de sancties van de VS en de EU steeds beter te voelen, zoals die vanwege de annexatie van de Krim in 2014 en de Skripal-zaak, zegt Godfroid. "De economische groei wordt erdoor vertraagd en het gaat niet alleen om sancties tegen bedrijfstakken, maar ook tegen personen. Dat gaat steeds meer pijn doen. Van zakenmensen in de kring van Poetin zijn tegoeden bevroren, ze kunnen niet meer reizen omdat ze geen visa meer krijgen. Dat merken ze zelf, maar ook hun bedrijven, en daarmee de Russische economie."

Novator

Aanleiding voor het dreigement om het verdrag op te zeggen is de Russische kruisraket Novator, de SS-8. De Russen hebben die geproduceerd en hij staat al opgesteld. In 2014 zijn ze daar officieel op aangesproken, onder anderen door president Obama, maar daar is niet opgereageerd.

De Russen ontkennen het opstellen van de Novator en zeggen dat de Amerikanen en de NAVO het INF-verdrag schenden door in Polen en Roemenië een raketafweersysteem op te stellen met een lanceerinrichting waarmee ook kruisraketten kunnen worden afgevuurd.

Op de achtergrond speelt volgens deskundigen ook dat beide landen zich zorgen maken over China, dat dit soort raketten in alle vrijheid kan produceren omdat het land niet in het verdrag zit. Dat geldt ook voor landen als Iran, India en Pakistan.

In het INF-verdrag (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) is in 1988 vastgelegd dat er geen kernraketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer die vanaf de grond worden afgeschoten, mogen worden geproduceerd en getest. Bestaande raketten werden vernietigd. Het akkoord was het resultaat van onderhandelingen tussen president Reagan en Sovjetleider Gorbatsjov eind 1987 en trad in 1988 in werking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl