Alexander Petrov en Ruslan Boshirov ontkennen

Interview met Skripalverdachten is een sterk staaltje 'propaganda'

"De kathedraal van Salisbury is een Anglicaanse kathedraal. De bouw werd begonnen in 1220 en was in 1280 grotendeels voltooid. De toren heeft een spits die tot 123 meter hoogte reikt en is daarmee de hoogste van Groot-Brittannië." Het is zoals het klinkt: een tekst van Wikipedia. En het is ook precies wat veel mensen dachten toen ze vandaag het interview zagen met de twee verdachten in de Skripal-zaak.

De twee - Alexander Petrov en Ruslan Bosjirov - werden geïnterviewd door de Russische propagandazender Russia Today nadat ze door de Britse justitie zijn aangemerkt als vergiftigers van oud-spion Skripal.

Stonehenge

Hun reis naar Groot-Brittannië was volgens hen onderdeel van een vakantie, maar ze zouden ook in Europa zijn geweest voor marktonderzoek naar fitness-supplementen. "We onderzoeken de markt, kijken of we iets nieuws kunnen vinden, aminozuren, vitamines en micro-elementen. We kijken hoe we de producten van hier naar een nieuwe markt kunnen krijgen", zeiden de twee in het interview.

In het interview, dat door de hoofdredactrice van het Kremlin-gezinde Russia Today werd afgenomen, verklaren ze hoe ze in de stad van Skripal terechtkwamen, na een teleurstellend bezoek aan Stonehenge dat in het water viel vanwege de sneeuw.

"Onze vrienden zeiden ons al lang dat we deze mooie stad eens moesten gaan bekijken", aldus de twee. maar uit beelden van beveiligingscamera's blijkt dat de twee eerst precies de tegenovergestelde richting op gingen. Ze liepen naar een villawijk waar Skripal woonde en geen enkele toeristische attractie te vinden is.

In Londen is vol ongeloof gereageerd op het tv-optreden. Politiek-analist Jonathan Eyal en Rusland-kenner Hubert Smeets laten hun licht erover schijnen. "Dit is je reinste propaganda."

'We waren in de buurt, maar zijn onschuldig'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl