Ruslan Bosjirov (l) en Alexander Petrov (r) ontkennen
NOS NieuwsAangepast

Verdachten in Skripal-zaak: 'We waren in de buurt, maar zijn onschuldig'

De twee mannen die door de Britse justitie zijn aangemerkt als vergiftigers van oud-spion Skripal hebben de aantijgingen in een interview met de Russische zender Russia Today stellig ontkend. Ze zeggen geen geheim agenten te zijn, maar claimen in de fitness-industrie te werken.

De Britten wezen Alexander Petrov en Ruslan Bosjirov vorige week aan als daders. Ze zouden het gif in een parfumflesje hebben gestopt en op de voordeur van Skripal in Salisbury hebben gesmeerd. Die raakte samen met zijn dochter zwaargewond. Later stierf een vrouw die het flesje had gevonden en ermee in aanraking kwam.

Twee mannen die zichzelf als Petrov en Bosjirov identificeren, zeggen nu tegen de Russische zender dat ze inderdaad in Salisbury waren op 3 en 4 maart, maar dat ze niets met het gif te maken hebben. Ze bevestigen dat ze de mannen op de beveiligingsbeelden zijn.

Bekijk hieronder een fragment van het interview:

'Vrienden zeiden al heel lang dat we Salisbury moesten bezoeken'

Hun reis naar Groot-Brittannië was volgens hen onderdeel van een vakantie, maar ze zouden ook in Europa zijn geweest voor marktonderzoek naar fitness-supplementen. "We onderzoeken de markt, kijken of we iets nieuws kunnen vinden, aminozuren, vitamines en micro-elementen. We kijken hoe we de producten van hier naar een nieuwe markt kunnen krijgen", zeiden de twee in het interview.

In het interview, dat door de hoofdredactrice van het Kremlin-gezinde Russia Today werd afgenomen, verklaren ze hoe ze in de stad van Skripal terechtkwamen, na een teleurstellend bezoek aan Stonehenge dat in het water viel vanwege de sneeuw.

We zijn niet meer dan een uur in Salisbury geweest, vooral vanwege een wachttijd tussen de treinen.

Alexander Petrov en Ruslan Bosjirov

"Natuurlijk, we gingen naar Stonehenge, maar we konden het niet doen omdat er overal sneeuwresten lagen. Het lag door de hele stad. We raakten nat en namen de eerste trein terug." De twee zouden terug naar Londen hebben gewild, maar moesten overstappen in Salisbury. "Onze vrienden zeiden ons al lang dat we deze mooie stad eens moesten gaan bekijken."

"We zijn niet meer dan een uur in Salisbury geweest, vooral vanwege een wachttijd tussen de treinen. Misschien zijn we wel in de buurt geweest van Skripals huis, maar we weten niet waar het is."

4 maart

De twee zeggen dat ze op 4 maart opnieuw naar Salisbury zijn gegaan, omdat de sneeuw in Londen was gesmolten en het warm weer werd. "We gingen specifiek terug om de resten van de middeleeuwse stad Old Sarum en de kathedraal te bekijken en we besloten het af te maken op 4 maart." Wat af te maken?, vroeg de interviewer. "Het bezoek aan de kathedraal."

Op 4 maart werden Skripal en zijn dochter met spoed opgenomen in het ziekenhuis vanwege vergiftiging met het zenuwgas novitsjok.

Gisteren zei Poetin al dat de twee verdachten van de vergiftiging geen leden van het Russische leger zijn, maar burgers. Rusland levert geen onderdanen uit, dus de twee zijn in Groot-Brittannië bij verstek aangeklaagd.

Een Britse parlementariër uit Salisbury zegt dat hij blij is dat de twee verdachten de "attracties van wereldklasse die Salisbury heeft te bieden op waarde weten te schatten". Op een serieuzere toon zei hij verder dat de verklaringen van Petrov en Bosjirov niet kloppen en informatie van veiligheidsdiensten tegenspreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl