Robert Kyagulanyi, artiestennaam Bobi Wine, groeide op in een sloppenwijk van de Ugandese hoofdstad Kampala. Hij schopte het tot populaire popzanger en ging onlangs de politiek in als onafhankelijke kandidaat. Met succes: hij werd verkozen tot parlementslid.
Het gaf hem de bijnaam 'gettopresident'. Maar donderdag werd hij met geweld gearresteerd op verdenking van verboden wapenbezit en hoogverraad. President Yoweri Museveni noemt het 'nepnieuws'. Kampala is sindsdien onrustig, Bobi Wines fans eisen zijn vrijlating.
Wines populariteit is kenmerkend volgens Josh Maiyo, universitair docent Oost-Afrikaanse politiek. "In Oost-Afrika, en ook in bijvoorbeeld Tanzania, zie je nu echt een beweging ontstaan. Steeds meer artiesten stellen zich verkiesbaar. Net als Bobi Wine, hij heeft veel jonge artiesten geïnspireerd om ook de politiek in te gaan."
Tijdens de laatste verkiezingen in Kenia deden er bijvoorbeeld ook muzikanten mee, sommigen verkregen hierdoor een plek in het parlement. "Deze jonge, populaire artiesten staan voor een golf van nieuwe politici", aldus Maiyo. "Zij zijn niet alleen geïnteresseerd in kritiek leveren op de gevestigde orde, maar willen ook echt problemen oplossen door mee te doen aan het politieke proces."
Onder druk
Maar het lijkt erop dat de zittende politici niet zitten te wachten op deze nieuwe garde. In Afrika is meer dan 60 procent van de bevolking jonger dan 25 jaar. In de politiek zitten vooral senioren. Ook president Museveni, 74 jaar oud en sinds 1986 aan de macht. Hij staat nu onder druk door de charmes en frisse nieuwe beloftes van Wine.
"In Uganda is sprake van een dictatuur, en aan het roer staat een heel oude president. Nu is Bobi Wine er ineens, als een soort guerrillastrijder. Dat hij uit de armoede komt geeft de bevolking, onder wie veel jonge, werkloze mensen, hoop."
Maar ondertussen blijft Museveni met harde hand regeren. Wine stond vandaag terecht voor een militair tribunaal voor verboden wapenbezit. Hij werd vrijgesproken, maar kort daarna weer gearresteerd op verdenking van hoogverraad.
Voorspelbaar, vindt Maiyo. "Bobi Wine vormt een reële bedreiging. Daar wordt voorlopig nog met geweld, intimidatie en afkoping op gereageerd. Wine lijkt te buigen onder de druk, maar we weten niet of de regering de aanklacht uiteindelijk laat vallen."