Bobi Wine in oktober vorig jaar, nadat hij een zetel in het parlement had veroverd
NOS Nieuws

Artiesten op de bres voor Ugandese popmuzikant en politicus

Internationaal bekende muzikanten, journalisten, schrijvers en sporters protesteren tegen de arrestatie in Uganda van politicus en popmuzikant Robert Kyagulanyi Ssentamu (36), beter bekend onder zijn artiestennaam Bobi Wine.

Ze doen dat in een open brief die dinsdag op internet verscheen. Die is onder meer ondertekend door de popmuzikanten Chris Martin en Chrissie Hynde, de Braziliaanse profvoetballer Fred (Manchester United) en de Nigeriaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Wole Soyinka. Ze willen een onafhankelijk onderzoek naar zijn arrestatie, die van dertig anderen en naar de dood van Wine's chauffeur.

Wine stond vandaag terecht voor een militair tribunaal voor verboden wapenbezit. Hij werd vrijgesproken, maar kort daarna weer gearresteerd op verdenking van hoogverraad.

Campagne

Wine is een onafhankelijk lid van het Ugandese parlement en vooral bij jongeren populair. Hij staat bekend als een tegenstander van president Museveni (74).

Wine werd op 13 augustus opgepakt in Arua, in het noordwesten van Uganda. Hij was daar om de campagne van een geestverwant te steunen bij verkiezingen daar. Museveni was er ook, hij ondersteunde een andere kandidaat die de verkiezingen verloor.

Toen het konvooi van de president uit Arua vertrok, werden de auto's met stenen bekogeld, vermoedelijk door aanhangers van Wine en de winnaar van de verkiezingen.

Veiligheidstroepen openden het vuur en schoten Wine's chauffeur dood. Wine en vier andere parlementsleden werden opgepakt. Wine werd beschuldigd van verboden wapenbezit en hoogverraad.

Gemarteld

Er zijn aanwijzingen dat Wine en de opgepakte parlementsleden zijn gemarteld. Correspondent Koert Lindijer zei in het NOS Radio 1 Journaal dat zijn vrouw en zijn advocaat hebben verklaard dat hij bij zijn arrestatie met een ijzeren staaf is geslagen en dat soldaten zo lang aan zijn geslachtsdeel hebben getrokken dat hij het bewustzijn verloor.

Toen zijn vrouw Wine een paar dagen geleden bezocht, zou hij een opgezwollen gezicht hebben gehad. Ook urineerde hij bloed en kon hij nauwelijks lopen of zitten, zei zijn vrouw.

Aanhangers van Wine staken maandag autobanden in brand in Kampala

In meerdere steden is het de afgelopen dagen onrustig geweest, omdat jongeren de straat op gingen om de vrijlating van Wine te eisen. Vandaag moet hij voor een militair tribunaal verschijnen. "Alle Ugandezen zijn heel nieuwsgierig naar zijn toestand", zei Lindijer.

Op sociale media verschijnen onder de hashtag #FreeBobiWine oproepen om hem vrij te laten. Museveni zei gisteren dat hij daarvoor de macht niet heeft. Hij riep op het oordeel van de rechters af te wachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl