De politie ontdekte duizenden hennepplantjes in het Groningse Foxhol

'In Midden-Groningen kan je per week vijf hennepkwekerijen oprollen'

Leegstand, ruimte, armoede en anonimiteit: Groningen heeft het allemaal. Het is vruchtbare grond voor drugscriminelen. "Je ziet echt een verschuiving van hennepcriminaliteit vanuit het westen", zegt advocaat Maartje Schaap, die enkele drugscriminelen bijstaat.

"Dit zijn organisaties die op zoek zijn naar ruimte en loodsen. Groningen is daar natuurlijk uitermate geschikt voor. Fabriekshallen worden omgebouwd en daar staan dan honderden of duizenden planten."

Vorige maand schokte een drugszaak Groningen: in het dorp Foxhol werd een hennepkwekerij opgerold met ongeveer vijfduizend plantjes. De kwekerij was gevestigd in het oude hoofdkantoor van aardappelzetmeelconcern Avebe. Hier waren criminelen van buiten de provincie jarenlang aan het werk.

Rein Munniksma, waarnemend burgemeester van de gemeente Midden-Groningen, schrok van de professionaliteit die eraan te pas kwam. "Ze hadden hele goede grondstoffen om de hennep te telen. Er werd CO2 naar binnen gebracht om de groeicondities op peil te brengen."

Verpaupering van het platteland

De vondst in Foxhol werd gezien als een grote vangst. "Maar het is denk ik een illusie dat we daarmee de top van de 'maffia'-organisatie hebben kunnen treffen. Al hebben we hiermee wel meer aangehouden dan kleine krabbelaars."

Munniksma heeft elke week met deze problematiek te maken. "Het is frustrerend als je kijkt naar wat de politie alleen al in Midden-Groningen in beeld heeft. Hier zou je best drie of vier hennepkwekerijen per week op kunnen rollen."

Berend-Jan Westerdijk is derde generatie boer in Gasthuizen. Hij maakt zich grote zorgen over de verpaupering van het platteland. Boeren in nood hebben geld nodig en vormen een makkelijke prooi voor drugscriminelen.

"Ze huren oude schuren en zeggen natuurlijk niet dat ze het gaan gebruiken voor een hennepplantage. Eerst was Brabant aan de beurt, nu zien we het overal in Groningen gebeuren."

Kees uit Groningen had geld nodig. Een hennepkwekerij beginnen leek dé oplossing om daar snel aan te komen. Maar nu mag hij zijn huis niet meer in en woont hij in de schuur, vertelt hij in onderstaande video.

Kees had snel geld nodig om zijn huis te verbouwen

Westerdijk vreest dat er ook veel witteboordencriminaliteit bij komt kijken. "En dan is helemaal het hek van de dam. Dat zag je ook bij het Avebe-gebouw, midden in Foxhol. Hoe is dat mogelijk?" Het heeft Westerdijk geschokt. "Ik dacht gadverderrie, is het al zover dat het hier zelfs gebeurt?"

Alleen al in Midden-Groningen werden het afgelopen halfjaar twintig kwekerijen opgerold. Volgens advocaat Maartje Schaap beperkt de markt zich niet tot Nederland.

"Heel veel is bedoeld voor de export. Je hebt hier de haven van Delfzijl. En ook Duitsland is in de buurt. We hebben cliënten gehad die door de marechaussee over de grens worden aangehouden omdat de auto's bijvoorbeeld te zwaar beladen zijn. Daar zitten dan zakken met hennep in."

Het maakt Westerdijk boos. "Je zou bijna denken: je kan hier beter weggaan. Maar moet je eens horen: dit is mijn gebied. Mijn boerderij is door mijn grootvader gesticht in 1898. Die kan ik toch zomaar niet verlaten?"

Meer drugscriminaliteit in Groningen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl