De hennepkwekerij zat in het voormalige hoofdkantoor van Avebe
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Hennepkwekerij met duizenden planten in oud-hoofdkantoor Avebe

In Foxhol is een hennepkwekerij opgerold met ongeveer vijfduizend plantjes. De kwekerij was gevestigd in het oude hoofdkantoor van aardappelzetmeelconcern Avebe, meldt RTV Noord. De politie heeft zes mensen gearresteerd.

De inval in Foxhol is onderdeel van een grotere politieactie tegen georganiseerde hennepteelt. Er zijn ook invallen gedaan in Leeuwarden, Burgum, Den Helder, Julianadorp en Dedemsvaart. Naast hennep zijn bij de actie ook wapens in beslag genomen.

Ik loop al veertig jaar mee, maar zoiets als dit heb ik nog nooit gezien.

Politiechef Bart Kruizenga

De politie kwam de kwekerij in Foxhol op het spoor na meerdere tips via Misdaad Anoniem. Volgens politiechef Bart Kruizenga was de teelt in Foxhol 'bijna fabrieksmatig'. "Ik loop al veertig jaar mee, maar zoiets als dit heb ik nog nooit gezien", zegt Kruizenga.

"Ze tapten illegaal stroom af, maar ze hebben ook een heel groot aggregaat door het dak laten zakken om de stroomvoorziening te garanderen. En ze tapten illegaal gas af om de zaak draaiende te houden."

'Twintig oprolacties'

Burgemeester Rein Munniksma van Midden-Groningen zegt dat de kwekerij erg professioneel is opgezet. "Als je hier binnenkomt, zie je dat hier heel precies en met goede doseringen van alles groeit, maar wel op een manier die superillegaal is en grote risico's met zich meebrengt voor de samenleving. Ik maak me grote zorgen over het feit dat de gemeente Midden-Groningen nu vijf maanden bestaat en dat we al twintig van dit soort oprolacties hebben gehad."

Het voormalige hoofdkantoor van Avebe is direct gesloten. Omdat de stroom illegaal werd afgetapt, heeft netbeheerder Enexis aangifte van diefstal gedaan.

Advertentie via Ster.nl