AFP

'Breuk tussen CDU en CSU kan uitmonden in Duitse regeringscrisis'

"De vergadering in München duurt nu al veel langer dan gepland. Dat duidt op een diepe crisis." Dat zegt Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut over de scherpe tegenstellingen tussen CSU-leider Seehofer en Bondskanselier Merkel, afkomstig uit de CDU.

De CSU is in Beieren al urenlang in beraad over de vraag of de partij het standpunt van zusterpartij CDU inzake migratie steun. De CDU-top volgt de beraadslagingen nauwlettend vanuit het partijkantoor in Berlijn. "Terwijl men in Berlijn wacht op witte rook, wijst alles in Munchen op storm", zo verwoordt een verslaggeefster van de Duitse zender ZDF het vanavond in een extra TV-uitzending.

De christendemocraten zijn diep verdeeld over het compromis over migratie dat Merkel van de week sloot met Europese partners. En die verdeeldheid kan een leiden tot een regeringscrisis, waarschuwt Jürgens. "Het kan tot een breuk komen tussen de CDU en CSU en dat betekent een totaal nieuwe politieke situatie in Duitsland."

Migratiepolitiek als breekpunt

Het breekpunt was het terugsturen van asielzoekers die al ergens anders geregistreerd staan. Seehofer wil de grenzen sluiten en alleen mensen toelaten die echt vluchteling zijn. Merkel wilde mensen binnenlaten en daarna pas vaststellen wie vluchteling is en wie niet. En dat is onwerkbaar, aldus Seehofer.

Horst Seehofer is behalve voorzitter van de CSU ook minister van Binnenlandse Zaken. Dus een crisis zou meteen een ministerswissel betekenen en zelfs een breuk in de regering. Ook neemt Seehofer volgens Jürgens risico als voorzitter van de CSU. "Seehofer heeft duidelijk afstand genomen van Merkel. Maar de vraag is hoeveel steun hij heeft binnen de CSU."

De afgelopen dagen leken de gemoederen tussen CDU en CSU juist enigszins gesust. Maar het lange wachten vanavond maakt duidelijk dat de kou allerminst uit de lucht is. "Verzoening lijkt nu niet langer een optie meer", aldus de verslaggeefster van de ZDF.

Aanvulling: kort na de uitzending werd bekend dat Horst Seehofer zijn ontslag aanbiedt als voorzitter van de CSU en als minister van Binnenlandse Zaken.

Duitse Christendemocraten diep verdeeld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl