Politiek, economisch en sportief: Duitsland sombert

Het zit Duitsland niet mee en in meer dan één opzicht. Der Weltmeister is uitgeschakeld op het WK. De sterke economie lijkt voorzichtig wat te haperen. En de regering Merkel is diep verdeeld en worstelt met het groeiend populisme. In eigen land én in Europa.

Is er een verband, zoals het gezaghebbende Duitse weekblad Der Spiegel suggereert onder de kop: "Er was ooit eens een sterk land"?

Volgens Der Spiegel is Duitsland op z'n retour. Politieke ruzies binnen de regeringscoalitie en in Europa. Dreigende handelsoorlogen die de positie van Duitsland als exportland hard kunnen treffen. En dat na de affaires met sjoemeldiesels. Rekent Duitsland niet teveel op resultaten uit verleden? Kritiek die ook de nationale voetbalploeg kreeg.

Ook Carsten Brzeski, chef Duitsland van ING ziet overeenkomsten. "Er zijn parallellen met het nationale voetbalteam. Zo waren er weinig structurele vernieuwingen. We leven op het succes van eerdere hervormingen. Door het succes van de afgelopen jaren hebben weinig vernieuwd, net als Die Mannschaft."

'Klopt helemaal niet'

"Het is een leuke vergelijking, maar hij klopt volgens mij helemaal niet", zegt Peter Altmaier, de Duitse minister van Economische Zaken. en vertrouweling van Bondskanselier Angela Merkel. Volgens Altmaier is er juist veel veranderd in de afgelopen twintig jaar. "Dat had tot gevolg dat Duitsland vandaag nog steeds in de top vier of vijf van de meest competitieve landen ter wereld staat."

Merkel met haar (toen nog) kabinetschef Altmaier

Altmaier wijst juist op de groeiverwachtingen in Duitsland. "Duitsland verkeert in een indrukwekkende staat van economische groei en dalende werkloosheid. Wij hebben vooruitgang geboekt met betrekking tot de Energiewende en Duitsland heeft een evenwichtig budget. En dat betekent dat we een basis hebben voor verdere groei in de nabije toekomst. De mensen zijn in grote meerderheid tevreden met de politieke, met de economische met de milieusituatie van ons land."

Niet ongevaarlijk

Wel is Altmaier opgelucht dat er nu schot zit in de Europese onderhandelingen over migratie. "Dat is goed nieuws, want voor het eerst in twee jaar is een compromis bereikt. Het is ook belangrijk om een economische reden. We kunnen nu meer aandacht besteden aan economische onderwerpen als bijvoorbeeld de digitalisering, het handelsbeleid en het terugdringen van de werkloosheid. Dat zijn belangrijke onderwerpen en burgers verwachten gewoon dat we ons daarmee bezighouden en niet jarenlang doorgaan met discussies over migratiebeleid."

Een andere belangrijke, "niet ongevaarlijke", uitdaging is volgens Altmaier het handelsconflict tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. "Ik verwacht dat de reis van de Nederlandse minister-president naar de VS een belangrijke steun zal zijn voor onze gezamenlijke Europese positie. Europa moet samen voorstellen op tafel leggen. We moeten samen reageren op eenzijdige maatregelen die door de VS worden genomen. Samen staan we sterk, dat hebben we geleerd in de loop der jaren. En ik wens Mark Rutte heel veel geluk en succes met zijn onderhandelingen in Washington."

Tot slot, we kunnen het niet laten, toch nog even terug naar het voetbal. Altmaier is diplomatiek als hij praat over de uitschakeling van Duitsland op het WK in Rusland. "Wel, daar ben ik overheen. Het was jammer. En ik was daarna ook een beetje ontgoocheld, maar je weet: de meest interessante voetbalwedstrijden zijn nooit de kampioenschappen geweest waar we speelden tegen Mexico of Zuid-Korea. Dat waren altijd de matches tussen Nederland en Duitsland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl