'Hij ziet zichzelf als historisch man die Mexico zal bevrijden van corruptie'

Mexico kiest vandaag zijn burgemeesters, parlement, gouverneurs én president. Het is maar goed dat de campagne tot een eind komt, want nog nooit in de geschiedenis van het land vielen er zoveel doden in de aanloop naar de verkiezingen. Maar liefst 130 kandidaten werden vermoord.

De Mexicanen zijn het grove geweld van bendes en vooral de corruptie van politici spuugzat. En dat maakt één presidentskandidaat veruit de populairste in de peilingen: Andres Manuel Lopez Obdrador.

De linkse Obrador is geen nieuwkomer in de Mexicaanse politiek, in tegendeel. Hij was actief voor verschillende partijen en werd in 2000 zelfs gekozen als burgemeester van Mexico stad. Maar met zijn in 2011 opgerichte beweging Morena presenteert hij zich als dé buitenstaander die de corruptie voorgoed aan banden legt.

"Hij ziet zichzelf als een historische man die het land gaat bevrijden van de corruptelingen", zegt Latijns-Amerikaspecialist Edwin Koopman. "Hij zegt zelfs: 'in de 19e eeuw hadden we de onafhankelijkheid, in de 20e eeuw hadden we de Mexicaanse revolutie en nu ben ik hier als de man die alles totaal anders gaat doen. Met een aardverschuiving.' En als je dan kijkt naar de peilingen, dan wordt het inderdaad ook een aardverschuiving die een einde gaat maken aan de macht van politieke partijen die al honderd jaar aan de macht zijn in Mexico."

Zonder beveiligers

Obrador presenteert zich als een man van het volk. Moed kan hem niet worden ontzegt. Als een van de weinigen waagt hij zich ook tijdens deze bloedige verkiezingscampagne zonder beveiligers onder de mensen. Ook Koopman kon hem tijdens de campagne van enkele meters afstand filmen. "Dit is zo'n bijeenkomst en je ziet ik sta er heel dichtbij. En dit is zo'n moment dat ie de mensen vertelt wat ie allemaal gaat doen. Lage belastingen, hoge lonen, gratis onderwijs en die corruptie, die gaat verdwijnen: daar gaan we alles mee betalen."

Volgens Koopman is Obrador van eenvoudige komaf. En zo presenteert hij zich ook, aan zijn aanhang. "Hij zegt de dingen die zij willen horen. 'De inkomens moeten omlaag, met name van de hooggeplaatste politici, ikzelf ga het voorbeeld geven. Ik ga mijn eigen loon gewoon reduceren. En daar gaan wij zoveel geld uit halen dat wij al die voorzieningen voor het volk kunnen betalen.'"

Accepteren

Zelfs het bedrijfsleven lijkt de kansrijke Obrador nu voorzichtig te steunen. Al moesten ze tot voor kort niets van hem hebben, zag Koopman. "Ze waren heel erg bang voor hem. Ze waarschuwden kiezers: 'stem niet op hem, we worden een tweede Venezuela, waar het nu ook heel erg slecht gaat. Hij is links, hij is populistisch, hij is een tweede Chavez of Maduro.'"

"Maar nu de peilingen zo goed staan voor hem hebben ze zich ook wel gerealiseerd dat ze hem maar moeten accepteren. Een paar weken geleden hebben ze elkaar ontmoet en zijn ze toch tot zaken gekomen."

Het zijn voortekenen en als die niet bedriegen is de kans groot dat Andres Manuel Lopez Obdrador vandaag inderdaad een politieke aardverschuiving op zijn naam brengt.

Peilingen wijzen op een politieke aardverschuiving in Mexico

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl