Curaçao schendt met zijn uitzettingsbeleid het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Dat concludeert de lokale ombudsman in een vernietigend rapport. Het gaat vooral om Venezolanen die het crisisland ontvluchten, per vliegtuig of boot Curaçao bereiken en daar illegaal verblijven.
De boten vertrekken vanaf de noordkust van Venezuela. Een helse tocht, met soms fatale gevolgen. De kustwacht van Curaçao patrouilleert intensief op de zee tussen het eiland en Venezuela. Vorig jaar zijn er ruim 300 Venezolanen onderschept, 400 procent meer dan het jaar daarvoor.
Zo snel mogelijk het land uitgezet
De Curaçaose overheid voert een hard uitzettingsbeleid, dat volgens de ombudsman in strijd is met artikel 3 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Curaçao is een autonoom land binnen het Koninkrijk, maar moet zich wel houden aan het verdrag. De opgepakte Venezolanen worden nu zo snel mogelijk het land uitgezet, zonder te toetsen of zij recht hebben op asiel.
Op 4 mei zaten bijvoorbeeld 64 personen vast op Curaçao, en tussen 5 en 10 mei zijn die bijna allemaal het land uitgezet. Vluchtelingenorganisatie UNHCR riep landen in de regio eerder juist op om Venezolanen op te vangen en een legaal verblijf mogelijk te maken.
Eerder spraken we met 'Carlos', die Venezuela is ontvlucht en nu op Curaçao zit. Hij werkt er illegaal en is bang voor uitzetting. Bekijk onderstaande video voor zijn verhaal.
De ombudsman van Curaçao schrijft in zijn rapport dat hij de afgelopen periode informatie heeft ontvangen over "diverse gevallen" waarin aan opgepakte illegale Venezolanen, die expliciet toegang hebben aangevraagd tot de Curaçaose asielprocedure, "die toegang is geweigerd".
Bovendien zou in veel gevallen de gedetineerde geïnformeerd zijn dat er geen asielprocedure bestaat, of is het asielverzoek niet expliciet beantwoord. Ook worden er door veel ambtenaren in de justitiële keten 'ad-hoc beslissingen' gemaakt bij de verzoeken van de gedetineerde Venezolanen, en zijn ambtenaren slecht geïnformeerd over de juiste procedures.
Dezelfde behandeling voor alle Venezolanen
Het is de ombudsman van Curaçao ook een doorn in het oog dat alle Venezolanen dezelfde behandeling krijgen. Door geen onderscheid te maken tussen economische migranten en mensen die in hun eigen land het gevaar lopen bedreigd of mishandeld te worden, is de kans aanwezig dat legitieme vluchtelingen onopgemerkt blijven.
Curaçao beschikt vooralsnog niet over een opvangcentrum, dus worden de opgepakte Venezolanen in de Curaçaose gevangenis gedetineerd. Eerder heeft Nederland aangekondigd op dit gebied expertise te willen delen en 132.000 euro vrij te willen maken voor een detentiecentrum op het eiland.
De ombudsman erkent in zijn rapport dat Curaçao als klein eiland met beperkte middelen beperkte mogelijkheden heeft. Toch roept hij de minister van Justitie op om per direct het automatisch terugsturen van gedetineerde Venezolanen zo snel mogelijk een halt toe te roepen.
Het ministerie van Justitie kreeg het rapport vanochtend in handen en heeft nog geen reactie geformuleerd.