Een jongetje bij het hek van het vluchtelingenkamp in Hongarije

Hongarije leidt anti-migratiefront binnen de EU

Aan de vooravond van de EU-top over migratie waarschuwt Hongarije: geen enkele asielzoeker is nog welkom in het land. De regering bevestigt aan Nieuwsuur dat alle buurlanden voortaan als veilige landen worden beschouwd. Mensen die in Hongarije asiel willen aanvragen, worden teruggestuurd.

De regering wil een verbod op het opvangen van asielzoekers uit andere EU-landen grondwettelijk vastleggen en is blij dat steeds meer EU-lidstaten aspecten van het anti-migratiebeleid van de Hongaarse premier Viktor Orbán overnemen.

"Zijn beleid is niet zonder succes", zegt politicoloog Peter Kreko. "Ik denk dat Orbán steeds meer invloed krijgt. In die zin dat hij voorstelt wat andere landen zullen overnemen." In ieder geval de landen in Oost Europa, denkt Kreko. "Hongarije wil niet zijn als Italië, Nederland, Zweden, Duitsland en Frankrijk. Volgens Orbán staan deze landen politiek op instorten."

Stevige grensbewaking

"Hongarije dient zeker als voorbeeld", denkt ook Zoltan Kavacs, woordvoerder van premier Orbán. "Ondanks alle politieke kritiek van het westelijke deel van de Europese Unie."

Meer landen in de EU lijken te willen kiezen voor stevige grensbewaking, met grenskampen waar mensen asiel kunnen aanvragen. Naar het voorbeeld van Orbán, die in 2015 een hek plaatste die de grens met Servië en Kroatië hermetisch afsloot op het moment dat de vluchtelingencrisis in volle gang was.

Op dit moment laat Hongarije maar twee asielzoekers per dag legaal binnen. Die asielzoekers komen terecht in gesloten containerkampen bij de Servische grens tot hun procedure is afgerond. Asielzoekers die een asielstatus krijgen, gaan naar een open kamp vlakbij de Oostenrijkse grens. De meesten verdwijnen daarna richting Oostenrijk en Duitsland.

Saskia Dekkers aan de Hongaarse grens

De nieuwe Hongaarse wetgeving heeft grote gevolgen voor migranten en vluchtelingen. De laatste nog functionerende transitpunten voor asielzoekers aan de grens zullen mogelijk worden gesloten en elke asielzoeker die Hongarije binnenkomt, wordt voortaan als illegaal bestempeld.

"Hongarije is omringd door veilige landen volgens alle internationale en EU-normen. Als je hier binnenkomt is het dus illegale migratie en misbruik van het Europese asielsysteem", zegt woordvoerder Kavacs. "We sluiten ook alle andere juridische mazen: dat betekent dat we de hulp aan migranten en andere activiteiten ten gunste van migranten zullen stoppen."

Misdadig

Dit nieuwe verbod op hulp aan vluchtelingen maakt organisaties als Amnesty International en Human Rights Watch het werken onmogelijk. Als hulpverleners migranten informeren over de asielprocedure of helpen door bijvoorbeeld voedsel of kleding te verstrekken, kunnen ze worden veroordeeld tot maximaal een jaar gevangenisstraf.

Tímea Kovács is advocaat die vluchtelingen juridisch bijstaat. "Ik wil niet bang zijn, ik wil niet gestigmatiseerd worden. Ik weet dat wat ik doe legaal is: ik geef juridisch advies. Ik doe niets misdadigs. Als ik dat niet zou denken, betekent het dat ik het zou opgeven."

In de Hongaarse grensdorpen staat de bevolking volledig achter premier Orbán en zijn de mensen blij met de nieuwe regels. De postbode denkt dat andere landen nu wel zullen inzien dat Hongarije het zo gek nog niet doet.

"Nu zien ze het ook in Europa en nu willen ze ook in hun land de migranten tegenhouden", zegt hij. "We kunnen zeggen dat Orbán voor zijn eigen volk is gaan staan en daarmee een voorbeeld is. Hij heeft zijn beloften gehouden en beschermt zijn land tegen de migranten. Ik denk dat ook het hek een positief effect heeft gehad. Migranten storen de dorpsbewoners en de toeristen nu niet meer."

Hongarije leidt anti-migratiefront binnen de EU

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl