De Lifeline EPA

Nederland wil maximaal twintig erkende vluchtelingen uit Malta opnemen, zodat dat land bereid is de 224 migranten op de Lifeline-boot op te nemen. De boot ligt al enkele dagen stil voor de kust van Malta en is daar inmiddels in de haven van Valletta aangekomen.

Ook België, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal en Ierland nemen vluchtelingen van Malta over.

Staatssecretaris Harbers benadrukt dat het een eenmalige actie is. Met het overnemen van migranten die via smokkelroutes naar Europa proberen te komen, wordt een "verkeerd signaal" afgegeven, vindt Harbers. De Lifeline-migranten worden op Malta opgevangen.

Gebrek aan voedsel

Volgens de Duitse hulporganisatie Mission Lifeline is de situatie aan boord van het schip slecht. Er is gebrek aan voedsel, medicijnen en dekens en veel opvarenden zijn zeeziek door de ruwe zee.

De Lifeline pikte de migranten donderdag op, toen zij met boten vanuit Libië de Middellandse Zee overstaken. Italië weigerde de opvarenden aan land te laten gaan. Het verwijt de Duitse hulporganisatie dat het de migranten aan boord heeft genomen, terwijl bekend zou zijn geweest dat de Libische kustwacht onderweg was.

STER reclame