EPA
NOS Nieuws

Migrantenschip Lifeline mag Malta toch niet in

Het schip Lifeline, dat zo'n 230 migranten aan boord heeft, mag toch niet aanleggen in Malta. Gisteren zei de Italiaanse premier Conte nog dat Malta het schip wilde toelaten.

De Duitse hulporganisatie die het schip in gebruik heeft, heeft van de Maltese autoriteiten te horen gekregen dat de boot daar niet mag aanleggen. De organisatie schreef op twitter dat het schip nu wel in de territoriale wateren van Malta mag zoeken naar een plek waar minder wind is. Door de ruwe zee worden de migranten aan boord ziek.

Volgens NOS-correspondent Mustafa Marghadi zou premier Conte in een geheime ontmoeting met de Franse president Macron hebben besloten dat de migranten over verschillende landen worden verdeeld.

Geen toegang

Maar Italiaanse media melden nu dat het schip geweigerd wordt omdat niet alle landen bevestigd hebben dat ze die migranten zullen opvangen. "Italië, Frankrijk en Portugal zouden al gezegd hebben een deel van de mensen toe te laten", zei Marghadi in het NOS Radio 1 Journaal.

"Het wachten zou zijn op Spanje, Duitsland en Nederland. We hebben nog niet te horen gekregen van de verantwoordelijke in Nederland of ze dat verzoek hebben gehad, hoeveel migranten er dan zouden zijn en of ze dat verzoek ook daadwerkelijk in behandeling nemen. Het is even afwachten of dit klopt."

Medische behandeling

De hulporganisatie, Mission Lifeline, haalt op Twitter uit naar Malta, Italië en andere EU-landen. "We zitten nu al vijf dagen met een kleine 250 mensen vast, terwijl niemand ons een veilige haven aanbiedt en geen EU-land ingrijpt."

Volgens Mission Lifeline hebben meerdere mensen aan boord van de Lifeline medische behandeling nodig. "Er is nog altijd een gebrek aan voedsel, medicijnen en dekens", zegt Marghadi. "Ze willen dat er nu snel een oplossing komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl