EPA
Aangepast

Oud-minister Varoufakis: Griekenland zal tot 2060 bankroet blijven

Acht jaar lang lag Griekenland aan het infuus van het Europese noodfonds. Een drama in vele bedrijven: van nachtelijke crisisvergaderingen in Brussel tot loodzware bezuinigingen in het land zelf. En nu moeten de Grieken het weer zelf doen: het noodprogramma wordt afgebouwd.

De ministers van de Eurogroep werden het in Luxemburg eens dat Griekenland vanaf 20 augustus weer op eigen benen moet gaan staan. Om het verlies van de internationale steun te verzachten krijgt het land nog 15 miljard euro mee. Daarnaast krijgen de Grieken tien jaar extra de tijd om schulden terug te betalen.

De Grieken op straat tonen zich vandaag weinig enthousiast. Ook oud-minister Yanis Varoufakis van Financiën deelt niet mee in de feestvreugde. Tijdens de crisis werd hij het gezicht van het Griekse verzet tegen de Europese rekenaars, omdat hij allemaal bezuinigingen en hervormingen weigerde door te voeren.

"Dit was een historisch fiasco van de Eurogroep, de zoveelste. Ze hebben de onhoudbare Griekse schuld genomen en hem nog onhoudbaarder gemaakt door hem te verschuiven. Dit is puur een oefening in uitstellen en doen alsof", zegt Varoufakis. "In ruil voor lage aflossingen tot 2030 wordt de onbetaalde restschuld doorgeschoven naar na 2030. Uiteraard is hij rentedragend. En daarom zal de Griekse schuld onhoudbaar blijven en zal Griekenland tot 2060 failliet blijven."

'You killed the Troika'

Griekenland raakte in 2009 in een diepe crisis toen bleek dat het land er veel slechter voorstond dan de regering had voorgespiegeld. De Eurogroep en het IMF boden miljarden aan steun, in ruil voor flinke bezuinigingen.

Griekenland belooft nu de komende 40 jaar een overschot op de begroting te houden. Voorlopig blijft het land onder extra toezicht om er zeker van te zijn dat ingezette hervormingen daadwerkelijk plaatsvinden: vier keer per jaar wordt het land doorgelicht.

Daarom verandert er volgens Varoufakis eigenlijk maar weinig. "Het enige wat in augustus afloopt zijn de leningen. Ze hebben 24, 25 miljard euro opzijgezet, zodat we tussen nu en 2060 320 miljard moeten betalen. Dat is niet uit het noodprogramma stappen."

Gezond verstand

Al laten de cijfers inmiddels zien dat het beter gaat met de Griekse economie, volgens Varoufakis is dat maar schone schijn. "Daar moet je voorbij kijken. Ja, de werkloosheid is gedaald van 27 naar 21 procent, omdat 15.000 jonge mannen en vrouwen vertrekken. De best opgeleide Grieken raken we kwijt aan emigratie. Daarom daalt de werkloosheid."

Wat er dan wel moet gebeuren om Griekenland weer economisch gezond te maken? "We hebben een goede investeringsbank nodig, onder bestuur van de overheid die met publieke gelden de investeringen op gang brengt", zegt de oud-minister. "Oplossingen zijn niet zo moeilijk. Het is geen kwestie van links of rechts, maar van gezond verstand. Helaas is het gezond verstand in Griekenland acht jaar geleden overleden."

Griekenland moet weer op eigen benen staan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl