AFP
NOS Nieuws

Griekenland met schuldverlichting en miljardenbuffer op eigen benen

Met een miljardenbuffer en extra tijd om schulden af te betalen moet Griekenland weer op eigen benen staan. Ministers van de Eurogroep zijn het vannacht in Luxemburg eens geworden over hoe de steun aan het land kan worden afgebouwd.

Na acht jaar eindigt binnenkort het noodprogramma voor Griekenland van de eurolanden. Om het verlies van de internationale steun te verzachten krijgt Griekenland nog 15 miljard euro mee. Daarnaast krijgt het land tien jaar extra de tijd om schulden terug te betalen.

"Het is echt een nieuwe fase. We hebben duidelijke afspraken gemaakt", zei minister Hoekstra van Financiën na afloop van het overleg, dat tot diep in de nacht duurde. "We doen wat nodig is, maar we willen niet meer doen dan nodig is."

We zullen bij de les moeten blijven.

Minister Hoekstra (Financiën)

De financiële steun moet voorkomen dat Griekenland ineens weer afhankelijk wordt van de internationale geldmarkt. Voorlopig blijft het land onder extra toezicht om er zeker van te zijn dat ingezette hervormingen daadwerkelijk plaatsvinden: vier keer per jaar wordt het land doorgelicht.

Griekenland raakte in 2009 in een diepe crisis toen bleek dat het land er veel slechter voorstond dan de regering had voorgespiegeld. De Eurogroep en het IMF boden miljarden aan steun, in ruil voor flinke bezuinigingen. Griekenland belooft nu de komende 40 jaar een overschot op de begroting te houden.

Hoekstra kon niet zeggen hoe groot de kans is dat de eurolanden hun geleende geld terugzien. "Ik denk dat we allemaal positief verrast zijn geweest. Twee jaar geleden waren we veel minder optimistisch over wat Griekenland aan hervormingen heeft laten zien. Maar the proof of the pudding is in the eating: we zullen bij de les moeten blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl