De finalisten tijdens de bikinironde van de verkiezing van Miss Nederland (2012)
Aangepast

Weg met de vleeskeuring: bikinironde en pitspoezen in de ban

Miss America paradeert voortaan niet meer in badpak over het podium, de 'pitspoezen' worden afgeschaft bij de Formule 1 en ook de rondemissen bij het wielrennen verdwijnen langzaam uit beeld. Er lijkt sprake van een cultuuromslag waarbij vrouwen steeds minder als lustobject worden gezien.

Filosoof Marli Huijer vindt het een stap vooruit, zeker de afschaffing van de badpakronde. "Met name omdat degene die dit organiseert, Gretchen Carlson, zelf Miss America is geweest. Ze heeft zelf allerlei vervelende ervaringen gehad, en zegt nu dat de missverkiezing ten dienste moet staan van de vrouwen zelf. Vrouwen moeten het heft in eigen hand nemen en het moet niet alleen maar een vleeskeuring zijn."

Iets wat we volgens Huijer nu wereldwijd zien. "Vrouwen zijn meer als 'subject' dan als 'object' aan het woord. Ze bepalen zelf wat ze wel en niet willen, ook in hoe ze gezien worden. Dus de blik die een ander op hen werpt, daar stellen ze grenzen aan."

Talent en ambitie

Gretchen Carlson, bestuursvoorzitter van Miss America, onthulde gisteren dat de badpak- of bikinironde uit de verkiezing wordt geschrapt. "We gaan niet meer oordelen op uiterlijk. Het moet gaan om talent, interesses en ambitie", zei ze in het populaire tv-programma Good Morning America.

Het besluit volgt op de kritiek in de VS dat een badpak- of bikinironde niet meer van deze tijd is. De top van de missverkiezing kreeg steeds meer signalen dat ook de deelnemers zelf willen stoppen met het onderdeel. Ook de nasleep van de #MeToo-discussie speelt volgens Carlson een rol.

De koerswijziging komt niet helemaal onverwacht. Carlson, zelf Miss America in 1989, staat bekend als een fervent voorvechtster van vrouwenrechten. Ze leidt sinds begin dit jaar de top van de missverkiezing, die volledig uit vrouwen bestaat. De voormalige top stapte op na een schandaal.

De organisatie achter Miss Nederland noemde gisteren het besluit van Miss America "hypocriet". Het uiterlijk is volgens Kim Kötter, voormalig-winnaar van Miss Universe Nederland, nou eenmaal een essentieel onderdeel.

Bij Miss Nederland is er officieel geen badkpakronde, maar wel een beach wear-ronde waarin deelnemers badpakken kunnen dragen. Kötter is niet van plan om het uiterlijk vertoon te schrappen uit de verkiezing.

Ik vind dat we steeds meer richting de islam-gedachte gaan van vrouwen bedekken.

Jolanda van Remundt, grid girl

Eerder dit jaar maakte de Formule 1 bekend vervangers te hebben gevonden voor de 'pitspoezen'. Kinderen nemen de plaats in van de schaars gekleden modellen die decennialang rondom de auto's en coureurs stonden voor de start van een grand prix.

Deze zogenoemde grid girls staan volgens autosportfederatie FIA "haaks op de huidige maatschappelijke normen en waarden". Op die manier zijn ook de walk-on-girls bij het darten en de rondemissen bij het wielrennen ter discussie komen te staan.

"Door sociale media en de #MeToo-discussie zijn mensen volgens mij bang om ergens mee in verband gebracht te worden. Daarom nemen ze voorzorgsmaatregelen", zegt grid girl Jolanda van Remundt. Ze is het niet eens met de afschaffing van pitspoezen. Daarom start ze een actie om ze terug te brengen. "Showbizz is altijd gebaseerd op schoonheid. Ik vind het zelf ook leuk dat ik de mogelijkheid heb om deze rol te spelen."

Ook het afschaffen van de badpakronde vindt ze "absoluut belachelijk". "Ik vind dat we behoorlijk richting de islam-gedachte gaan: vrouwen bedekken, niks meer laten zien. Waar gaat dit naartoe? Ik vind dat vrouwelijk schoon getoond mag worden. Mannen laten ook hun kracht zien, waarom vrouwen dan niet hun schoonheid?"

Reportage: Is dit het einde van de badpakronde?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl