Faith Landman, de winnaar van Miss Beauty of the Netherlands 2017
NOS NieuwsAangepast

Organisatie Miss Nederland: schrappen badpakronde hypocriet

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

De Miss America-verkiezing stopt met de zogeheten bikini- of badpakronde. "We gaan niet meer beoordelen op uiterlijk", zegt het bestuur van de Amerikaanse missverkiezing. Dat vindt Kim Kötter, organisator van Miss Nederland, hypocriet.

"Dan moet je het eigenlijk geen missverkiezing meer noemen", zegt ze over de koerswijziging van Miss America. Het uiterlijk is volgens Kötter, voormalig-winnaar van Miss Universe Nederland, nou eenmaal een essentieel onderdeel. "Waarom mogen we dat niet meer hardop zeggen? Om te winnen bij The voice of Holland moet je natuurlijk ook een goede stem hebben."

'Leukste onderdeel'

Bij de verkiezing die zij organiseert, is er officieel geen badpakronde, maar een beach wear-ronde. Deelnemers dragen dan bijvoorbeeld rokken, badpakken en sieraden. "Dit vinden de meisjes zelf altijd het leukste onderdeel. Ze hebben keihard gewerkt aan hun lichaam door te trainen en sporten." Kötter is niet van plan om het uiterlijk vertoon te schrappen uit de verkiezing.

Ook wat Milou Verhoeks, hoofd van Miss Beauty of the Netherlands, betreft blijft de badpakronde bestaan. "Je hoeft het niet af te schaffen om te laten zien dat het geen vleeskeuring is."

Deelnemers Miss Nederland

Bij de missverkiezing die Verhoeks organiseert, moeten de deelnemers volgens haar veel meer in huis hebben dan een alleen een mooi lichaam. "Ze moeten een visie hebben hoe ze de wereld willen verbeteren, kunnen speechen en zichzelf presenteren".

De bikinironde is volgens Verhoeks niet het belangrijkste onderdeel, maar wel favoriet onder de deelnemers. Toch heeft ze wel begrip voor het besluit van de Miss America-organisatie. "Er zijn wel meisjes in de wereld die misschien willen meedoen, maar dat de badpakronde ze afschrikt. Ook wij hebben eens een meisje gehad dat het niet mocht van haar cultuur en toen hoefde ze de ronde ook niet te doen."

'Missverkiezingen creëren losers'

Laat deelnemers zelf kiezen, is Verhoeks' standpunt. Zowel volgens haar als volgens Kötter zijn de verkiezingen een stuk vrouwvriendelijker geworden en maakt het steeds minder uit welke maat een deelnemer heeft.

Desondanks is het fenomeen van misswedstrijden niet onomstreden. "Een miss creëert een ontelbare hoeveelheid losers", zegt Rosemarie Buikema, publicist en hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht op het gebied van gender en cultuur. De deelnemers die niet voldoen aan het schoonheidsideaal, krijgen volgens Buikema het gevoel dat ze tekortschieten.

Ze vindt het een stap in de goede richting dat de verkiezing in de VS meer de nadruk legt op persoonlijkheid. Het liefst zou Buikema zien dat er in plaats van één winnaar, vijf verschillende vrouwen tegelijk zouden winnen. En dat ze qua persoonlijkheid en uiterlijk allemaal anders zijn. "Dat zou pas echt revolutionair zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl