Boris Johnson
Aangepast

Na Merkel en Macron probeert Johnson Trump te overtuigen van Iran-deal

Donald Trump moet uiterlijk zaterdag beslissen of de VS zich houdt aan de overeenkomst met Iran. Als het aan Trump ligt, trekt hij zich terug uit de deal die hij meerdere malen "vreselijk en idioot" noemde. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk proberen de Amerikanen binnenboord te houden.

Deze week is het de beurt aan Boris Johnson, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, om in Washington een vurig pleidooi te houden voor de Iran-deal. Hij spreekt niet met president Trump zelf, maar ontmoet wel vicepresident Mike Pence en de nationale veiligheidsadviseur John Bolton.

Eerder drongen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron in het Witte Huis aan op een verlening van de Amerikaanse medewerking aan de Iran-deal. Dit weekend nog belde de Britse premier Theresa May met Trump. Van een Europees offensief kunnen we dus wel spreken.

Van één ding ben ik overtuigd: elk alternatief is slechter.

Boris Johnson in The New York Times

"Het heeft zwakke punten, maar ik ben ervan overtuigd dat deze verholpen kunnen worden", schrijft Johnson in een opiniestuk in The New York Times over de Iran-deal. Aan die zwakheden wordt volgens hem hard gewerkt. "En vergeet niet dat dit akkoord een mogelijke ramp heeft helpen te voorkomen."

Weglopen van het akkoord is volgens Johnson geen goed idee. "Ik geloof dat de deal beperkingen oplegt aan het nucleaire programma van Iran en ook het agressieve gedrag van Teheran tegenwerkt. Van één ding ben ik overtuigd: elk alternatief is slechter. Het is wijzer om de handboeien te verbeteren dan om ze te breken."

De laatste handtekening?

Trump moet elke drie maanden zijn goedkeuring geven aan de opschorting van sancties tegen Iran, zoals in 2015 afgesproken in de deal van westerse landen met Iran. In die deal is afgesproken dat Iran zijn atoomprogramma afbouwt, in ruil voor verlichting van internationale sancties.

Telkens moet de president herbevestigen dat Iran aan de voorwaarden voldoet. In januari zei Trump dat hij voor het laatst zijn handtekening onder de deal zette. Hij wil dat het akkoord grondig wordt aangepast. Het Amerikaanse Congres is diep verdeeld over de kwestie.

Met niemand onderhandelen

De Duitsers, Fransen en Britten willen de president tegemoetkomen door met Iran scherpere afspraken te maken over het Iraanse raketprogramma en de nucleaire activiteiten van het land na 2025.

Maar de Iraanse president Hassan Rohani lijkt daar niet toe bereid. Dit weekend zei hij dat Iran met niemand zal onderhandelen over zijn wapens en defensie, "en dat we zoveel wapens, raketten en faciliteiten zullen ontwikkelen als we nodig hebben".

Rohani zei ook dat zijn land plannen heeft klaarliggen voor het geval dat de VS zich terugtrekt uit de deal met Iran. Amerika zou daarmee een historische vergissing begaan, aldus Rohani in een tv-toespraak.

'De allerslechtste deal'

Duitsland en Frankrijk blijven in ieder geval pal achter de nucleaire deal met Iran staan, ook als de VS eruit stapt. "We denken niet dat er een te rechtvaardigen reden is voor terugtrekking uit het akkoord. We blijven dat bepleiten bij onze Amerikaanse vrienden", zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken vandaag.

Het is nog maar de vraag of de missie van de Europese leiders zal slagen. Al voor zijn aantreden als president noemde Trump het akkoord "de allerslechtste deal van alle slechte deals die Obama ooit gesloten heeft". Het is nog onduidelijk of een vertrek van de VS ook een einde van de deal betekent.

Reportage: Britten proberen Trump te overtuigen van belang Iran-deal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl