Nieuwsuur
ANP

De beheerder van het hoogspanningsnet, Tennet, had niet verwacht dat het uitvallen van twee verbindingen vannacht in Amsterdam-Zuidoost tot het stilvallen van het inchecksysteem op Schiphol zou leiden. Maar Tennet sluit niet uit dat de storing in Zuidoost een spanningsdip op Schiphol heeft veroorzaakt.

Hoe het mis ging op Schiphol...

Hoe ging het mis op Schiphol?

Ongeveer 42 minuten na middernacht ontstaat er een storing tussen twee hoogspanningsstations, op een steenworp afstand van de Johan Cruijff Arena. Het is een ondergrondse storing. Wat de oorzaak is, is nog onduidelijk.

Maar de gevolgen zijn wel direct merkbaar. In een groot gebied in Amsterdam-Zuidoost zitten achttienduizend huishoudens zonder stroom. Even na 1 uur meldt de Netbeheerder de storing op Twitter.

Het nabijgelegen AMC Ziekenhuis schakelt direct over op de eigen energiecentrale en heeft dus geen last van de stroomstoring. Even voor half 2 laat de baas van berichtendienst Telegram - waarvan de servers van ook in Amsterdam staan - weten dat gebruikers wereldwijd last hebben van de storing.

Een passagier die rond die tijd op Schiphol landt, maakt foto's waarop de omvang van de stroomstoring goed is te zien. In een deel van de stad is het pikkedonker.

Schiphol ligt niet in het getroffen gebied, maar toch raakt de storing ook de luchthaven. De beheerder van het hoogspanningsnet, Tennet, sluit niet uit dat de storing een spanningsdip op Schiphol heeft veroorzaakt.

Schiphol schakelt direct over op haar noodsysteem. Maar dat kan niet voorkomen dat het misgaat. "Het kost tijd voordat alles weer volledig operationeel is", schrijft een woordvoerder.

Even voor 5 uur loopt de vertrekhal van de luchthaven al snel vol. Het inchecksysteem is uitgevallen.

Rond dezelfde tijd komt vlakbij Schiphol een crisisteam bijeen. In een speciale containerbak bespreken onder meer brandweer, politie, Schiphol en de marechaussee de situatie. Van eenheden op en rond de luchthaven horen ze dat vanwege de drukte de openbare orde en veiligheid in het geding komt.

Kort daarop, om 05:21 uur neemt het crisisteam een ingrijpend besluit. Voor het eerst in de geschiedenis gaat Schiphol vanwege een stroomstoring dicht. Passagiers krijgen het advies de luchthaven te verlaten. De weg naar Schiphol gaat ook dicht en treinen stoppen niet langer op de luchthaven.

"Denk aan dat incident in Duitsland, tijdens de Love Parade", zegt Korine Wit, clustercommandant van de Veiligheidsregio Kennemerland. "Er gebeurde iets heel kleins maar de gangen die normaal goed werken, zijn dan te nauw met zoveel mensen. Om een dergelijke situatie te voorkomen, is dit besluit genomen."

Een klein uur later meldt de luchthaven dat alle inchecksystemen het weer doen. Ook de wegen naar Schiphol gaan weer open. De treinen rijden weer. Maar door de storing zijn zowel vertrekkende als binnenkomende vluchten flink vertraagd of zelfs geannuleerd.

Toch komen veel mensen nog lopend en klauterend over de vangrails naar Schiphol.

Toegangswegen Schiphol afgesloten: reizigers klimmen over vangrails

Even voor 10 uur meldt Liander dat de stroomstoring in Zuidoost helemaal is verholpen. Maar op Schiphol zorgt de nachtelijke storing nog de rest van de dag voor grote problemen.

STER reclame