NOS NieuwsAangepast

Van 'niet gehaald' tot 'bagage kwijt': storing Schiphol leidt tot chaos

Lange wachtrijen, geannuleerde vluchten en onwetende reizigers: dat is het beeld op Schiphol deze ochtend. Net nu de meivakantie van start is gegaan, werd de luchthaven vannacht getroffen door een stroomstoring. Reizigers zullen daar de hele dag nog hinder van ondervinden.

Verslaggever Ardy Stemerding vroeg aan reizigers hoe zij de storing beleven:

Gestrande reizigers en romantisch kaarslicht in Zuidoost

Twee dames komen net van de ticketbalie vandaan: "We hadden een verrassingsreis geboekt. We hoorden net dat we naar Wenen gingen, toen we twintig minuten later hoorden dat die verrassingsreis helaas niet door kon gaan. We gaan nu maar naar het loket van de luchtvaartmaatschappij om te kijken wat nog mogelijk is."

Flink balen dus, want de verrassingsreis was iets waar ze nu juist naar uit hadden gekeken. "De verrassing komt vandaag helaas niet verder dan Amsterdam vrees ik, maar hopelijk kunnen we vandaag of morgen alsnog naar Wenen vliegen."

Ook Edward Broekhaar uit Zwolle en zijn gezin hadden last van de storing. "Wij waren hier om 5.30 uur en toen was het heel chaotisch bij het inchecken." De communicatie kon beter, vindt hij. "Alles viel ineens stil en er werd niets omgeroepen. Tot 6.15 uur wisten we helemaal niets."

Inmiddels is de familie Broekhaar voorbij de douane om straks alsnog voor vijf dagen naar Rome te vertrekken. "Dat ging dan wel weer heel goed en snel. Eerlijk is eerlijk, dat hebben ze goed opgepakt."

De piloot roept om dat onze bagage waarschijnlijk niet compleet is.

Reiziger Wendeline

Wendeline kan wel op reis gaan. "Ik zit as we speak in het vliegtuig, we kunnen elk moment vertrekken", vertelt ze. Wendeline vertrok vanochtend om 5.30 uur met de taxi naar Schiphol. "We hadden daarvoor nog niks gehoord, dus pas toen we in de taxi zaten kwamen we erachter dat het chaos was."

Met de taxichauffeur hebben ze allerlei routes bedacht om zo snel mogelijk de luchthaven te bereiken, maar tevergeefs. "We zijn daarom maar terug gegaan naar huis. We wonen dichtbij, in Sassenheim." Eenmaal thuis hoorde ze dat alle toeritten naar Schiphol weer open waren. "Die informatie leek niet correct, want toen we weer probeerden op Schiphol te komen waren alle wegen nog dicht." De situatie die ze toen zag omschrijft ze als 'complete chaos': "op vluchtstroken stonden auto's geparkeerd, je zag mensen met koffers uit auto's stappen, kinderen liepen door de berm langs de snelweg."

Voor Wendeline hoefde het niet zo ver te komen. Via Schiphol Oost kon ze toch op de luchthaven komen. "En toen ging het eigenlijk allemaal heel smooth. We waren om 7.30 uur op Schiphol. Onze vlucht zou om 8.00 uur vertrekken, en nu, een uurtje later, lijken we toch echt de lucht in..." Ze wordt onderbroken door de piloot die iets omroept. "De piloot zegt dat de bagage waarschijnlijk niet compleet is. En ook niet alle mensen hebben het vliegtuig kunnen halen."

Met een incompleet vliegtuig kan haar vakantie toch beginnen. "Ik ben in ieder geval blij dat we gaan, op naar de Griekse eilanden."

Meer weten over de stroomstoring? Volg ons liveblog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl