NOS NieuwsAangepast

Schiphol herstelt langzaam van stroomstoring, nog steeds annuleringen

Luchthaven Schiphol kampt nog steeds met problemen als gevolg van de stroomstoring van vannacht. In Amsterdam Zuidoost viel om 00.45 uur de stroom uit. Schiphol werd niet direct getroffen, maar er ontstond vermoedelijk wel een spanningsdip, wat betekent dat er tijdelijk minder stroom was. Waarschijnlijk viel hierdoor het inchecksysteem uit. Vanwege de drukte die ontstond ging in de vroege ochtend de luchthaven een uur lang op slot; alle toegangswegen werden afgesloten.

KLM heeft in de loop van de dag veertig vluchten geschrapt en maakt rond vijf uur bekend of daar nog nieuwe vluchten bij komen. Ook is dan duidelijker wat de gevolgen zijn voor de vluchten van morgen. Ook Easyjet heeft vluchten geannuleerd, hoeveel is niet bekend.

KLM heeft extra mensen ingezet om reizigers te helpen van wie de vlucht is geannuleerd. "Uiteraard doen we er alles aan om mensen zo goed mogelijk te helpen", aldus een woordvoerder. "Maar passagiers die nu op Schiphol zijn en die vandaag niet meer overgeboekt kunnen worden, moeten naar huis. Mensen van wie de vlucht later vandaag niet gaat, moeten thuisblijven."

Halflege vliegtuigen

De luchtvaartmaatschappij heeft vanmorgen vliegtuigen halfleeg moeten laten vertrekken. "Omdat Schiphol tijdelijk alles dichtgegooid heeft, hebben passagiers van wie de vlucht gewoon ging, die vlucht gemist. En de halflege toestellen moesten vervolgens vertrekken om plaats te maken voor aankomende vluchten."

De luchthaven sloot tussen vijf en zes vanmorgen alle toegangswegen af. Dat besluit zal nog worden geëvalueerd, mede door de Veiligheidsregio. "Dan zal moeten blijken of dit de beste oplossing is geweest", aldus de KLM-woordvoerder.

Andere vluchten

Ook tientallen passagiers van TUI hebben hun vlucht gemist. "Mensen krijgen of hun geld terug, of we zoeken andere vluchten", zegt een woordvoerder van de maatschappij. "Maar dat is lastig in deze drukke meiperiode."

Verslaggever Ardy Stemerding over de verwachting voor de rest van vandaag:

Verslaggever Ardy Stemerding over de overlast op Schiphol

Door het uitvallen van het check-in systeem ontstond grote drukte in de vertrekhallen. In verband met de veiligheidssituatie is toen in overleg met de autoriteiten besloten om geen reizigers en bezoekers meer toe te laten. Toegangswegen werden afgesloten en treinen stopten niet meer op Schiphol. "Dat is een ingrijpende beslissing, de luchthaven op slot doen, maar dat moest", zei een woordvoerder van de luchthaven op NPO Radio 1.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van Schiphol dat vanwege een stroomstoring de luchthaven op slot gaat. Die situatie heeft ongeveer een uur geduurd. Toen de problemen met de check-in rond 06.30 uur waren verholpen, waren reizigers weer welkom en werden de beperkingen voor het verkeer weer opgeheven.

Vanochtend bleek dat sommige reizigers op de vluchtstrook werden afgezet en over de snelweg naar de luchthaven liepen:

Toegangswegen Schiphol afgesloten: reizigers klimmen over vangrails
Schiphol kampt met problemen na stroomstoring

De meivakantie is een van de drukste tijden voor Schiphol, met in totaal 5,2 miljoen verwachte passagiers. Vorig jaar ontstonden er lange rijen door de grote hoeveelheid reizigers en misten tientallen mensen hun vlucht. Omdat er dit jaar nog meer mensen worden verwacht, heeft de luchthaven 20 procent meer personeel ingezet.

In februari moest KLM op Schiphol 29 vluchten annuleren na een stroomstoring in het computersysteem. In november vorig jaar moest de KLM 80 vluchten schrappen vanwege een storing bij de luchtverkeersleidingsorganisatie Eurocontrol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl