'Als Defensie een bedrijf zou zijn, was het allang failliet geweest'

time icon Aangepast
ANP

"Bij Defensie moeten onafhankelijke commissies komen. De interne commissies van Defensie onderzoeken signalen niet of vegen ze onder de mat." Dat zegt Anne-Marie Snels, voorzitter van de militaire vakbond AFMP.

Snels reageert op het nieuws dat het interne onderzoek van Defensie naar incidenten op de Oranjekazerne in Schaarsbergen ernstig tekort heeft geschoten. Dat concludeert de Commissie Sociaal Veilige Werkomgeving Defensie vandaag in haar tussenrapportage Dossier Schaarsbergen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Defensie heeft steken laten vallen bij onderzoek misstanden Schaarsbergen

Mensen krijgen fysieke klachten, ze vallen uit en zitten langdurig thuis.

Anne-Marie Snels, voorzitter militaire vakbond AFMP

Op de Oranjekazerne in Schaarsbergen werd gepest, geïntimideerd en er was seksueel geweld. "Iedereen dekt elkaar, iedereen is bang voor de boven hem gestelden. Je moet de veiligheid van de werknemers meer borgen", vindt Snels.

Volgens de vakbondsvoorzitter moet de cultuur bij Defensie veranderen. "Ontgroening met geweld en vernedering is niet normaal. Het gaat alle grenzen en fatsoensnormen te buiten. Van dat gedrag moeten we af."

Er zijn inmiddels - ook door de uitzendingen van Nieuwsuur - veel meer klachten binnengekomen bij de AFMP. "Van jonge mannen en van hun ouders. Heel veel klachten die eerder onder tafel bleven."

De vakbond pleit voor een ander werkklimaat. "Als het leger een bedrijf zou zijn, was het allang failliet geweest."

Eind vorig jaar kwamen drie militairen met hun verhaal naar buiten. Ze vertelden hoe ze tijdens de ontgroening werden vernederd, mishandeld en aangerand. Een militair gaf aan meerdere malen te zijn verkracht. Hij ondernam nadien een zelfmoordpoging. Alle drie de slachtoffers kampen nog steeds met ernstige psychische problemen. Ze verlieten in 2014 hun eenheid in de kazerne in Schaarsbergen.

Op een speciaal meldpunt kunnen militairen hun klachten melden.

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame