Nieuwsuur
ANP

"Bij Defensie moeten onafhankelijke commissies komen. De interne commissies van Defensie onderzoeken signalen niet of vegen ze onder de mat." Dat zegt Anne-Marie Snels, voorzitter van de militaire vakbond AFMP.

Snels reageert op het nieuws dat het interne onderzoek van Defensie naar incidenten op de Oranjekazerne in Schaarsbergen ernstig tekort heeft geschoten. Dat concludeert de Commissie Sociaal Veilige Werkomgeving Defensie vandaag in haar tussenrapportage Dossier Schaarsbergen.

Defensie heeft steken laten vallen bij onderzoek misstanden Schaarsbergen

Mensen krijgen fysieke klachten, ze vallen uit en zitten langdurig thuis.

Anne-Marie Snels, voorzitter militaire vakbond AFMP

Op de Oranjekazerne in Schaarsbergen werd gepest, geïntimideerd en er was seksueel geweld. "Iedereen dekt elkaar, iedereen is bang voor de boven hem gestelden. Je moet de veiligheid van de werknemers meer borgen", vindt Snels.

Volgens de vakbondsvoorzitter moet de cultuur bij Defensie veranderen. "Ontgroening met geweld en vernedering is niet normaal. Het gaat alle grenzen en fatsoensnormen te buiten. Van dat gedrag moeten we af."

Er zijn inmiddels - ook door de uitzendingen van Nieuwsuur - veel meer klachten binnengekomen bij de AFMP. "Van jonge mannen en van hun ouders. Heel veel klachten die eerder onder tafel bleven."

De vakbond pleit voor een ander werkklimaat. "Als het leger een bedrijf zou zijn, was het allang failliet geweest."

STER reclame