DENK-leider Tunahan Kuzu brengt zijn stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Aangepast

Denk boekt groot succes: 'Het zijn frustratiestemmen'

Denk heeft in Schiedam een opvallend succes geboekt en is er de tweede partij geworden, van 0 naar 4 zetels. Vooral in de Schiedamse wijk Nieuwland stemde een groot deel van de inwoners op Denk.

"Het zijn frustratiestemmen", zegt maatschappelijk ondernemer Serdar Koker, die voorheen altijd PvdA stemde maar nu "noodgedwongen" Denk. "Mensen herkennen zich in Denk, het is een signaal. Het succes van Denk is de mislukking van de sociaaldemocratie in Nederland."

Koker vindt dat de verhoudingen in Nederlander verharden. "Mensen wijzen alleen maar naar elkaar. Daarom spelen nu zelfs de Armeense genocide en de staatsgreep in Turkije een rol bij de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen."

Op straat in Nieuwland komen we een vrouw tegen die ook op Denk heeft gestemd. "Omdat het een islamitische, Turkse partij is. Turkije is mijn land. In Nederland blijf ik altijd buitenlander, vooral als moslim." Denk voelt vertrouwd, zegt ze. Het programma heeft ze niet gelezen. "Als u in Turkije was geweest, had u ook op een Nederlandse partij gestemd, denk ik."

Het succes van Denk in Schiedam volgens de kiezers

Dat Denk Turken en moslims vertegenwoordigt, is niet alleen voor deze vrouw de doorslaggevende factor om op Denk te stemmen. "Ik begrijp het succes van Denk. Ze hebben er hard voor gewerkt", zegt Mehmet Cekic van koffiehuis Amca. "Denk-politici vragen wat er leeft en speelt. Al jaren is hier geen partij langs geweest, Denk is de enige partij die hier is komen praten met ons."

Maar voor bloemiste Fatima Hanzouli, van Tunesische fakomst, zou afkomst geen rol moeten spelen bij de verkiezingen. "Ik kreeg een jonge Tunesische landgenoot langs van de PvdA, maar hij heeft me niet kunnen overtuigen. Het gaat er niet om uit welk land je komt. Ik heb gestemd als kleine ondernemer, niet als Tunesische."

Nieuwland is een van de zogenoemde 'Vogelaarwijken'. In 2007 kregen veertig probleemwijken dit predicaat, genoemd naar oud-minister Ella Vogelaar. De wijken kregen extra geld om te verbeteren.

Aan de buitenkant is Nieuwland de afgelopen jaren compleet veranderd. "Portiekflats zijn met de grond gelijk gemaakt, huizen zijn gerenoveerd en de criminaliteit is hard aangepakt", zei Jeffrey Davidsz, wijkmanager van woningcorporatie Woonplus, begin 2016 tegen Nieuwsuur. Ook kent de wijk nu een florerende winkelstraat.

De gemeente slaagde erin de woonomgeving in de wijk te verbeteren. Maar de problemen achter de voordeur bleven onverminderd groot. In 2016 was de werkloosheid meer dan verdubbeld, en kwam toen uit op 22 procent. Dat is twee keer zo hoog als in de rest van Nederland in die tijd. Ook kende Nieuwland op dat moment opvallend veel armoede.

Debat: de opkomst van Denk een zegen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl