Een voorstander van legale wapens draagt een kroon van kogels.
Aangepast

Wat maakt de Amerikaanse wapenlobby zo invloedrijk?

De Amerikaanse wapenlobby heeft het wel eens makkelijker gehad. Maar volgens David Keene, voormalig president van de National Rifle Association (NRA), zal deze "golf van emoties snel genoeg wegebben."

Na de aanslag op de middelbare school in Florida is in de VS de discussie losgebarsten over nieuwe wapenwetten om dit soort drama's te voorkomen. Een discussie die eigenlijk na iedere school shooting oplaait, waarna er op politiek gebied weinig gebeurt.

En zo zal het ook deze keer gaan, denkt Keene, die ook eerder werkte als adviseur van het Witte Huis. Nieuwsuur vroeg hem waarom de Amerikaanse wapenlobby ondanks alles zo machtig kan blijven.

Diep verankerd

"Het geloof in het tweede amendement is diep verankerd in de Amerikaanse samenleving", zegt Keene. Dat artikel in de Amerikaanse grondwet geeft individuen het recht op het bezitten en dragen van wapens.

De NRA is ontstaan na de Amerikaanse burgeroorlog, een belangrijk omslagpunt in de Amerikaanse geschiedenis, legt Keene uit. "In Europa durven vuurwapenbezitters op de overheid te vertrouwen voor de regulering van wapens, maar in Amerika werkt dat niet zo. Daar zijn te veel massa-gebeurtenissen met wapens geweest. In Europa alleen tijdens oorlogen."

Bovendien trekt de NRA van oudsher mensen met verschillende politieke overtuigingen. "Het bezit van vuurwapens is niet typisch iets voor Democraten of Republikeinen: je vindt ze aan beide kanten."

Dat werkt ook andersom: "De NRA biedt niet exclusief steun aan Republikeinse partijen. Zo verkoos de NRA Bernie Sanders boven Hillary Clinton tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen: wat Sanders betreft mochten mensen hun wapens houden."

Als ik een Burger King binnenloop en ik zie een NRA'er, voel ik me verbonden.

David Keene

De hechte band van de NRA-leden onderling draagt ook voor een groot deel bij aan de machtspositie van de groep, denkt Keene. "We noemen het niet voor niets de NRA-familie. Als ik ergens, waar dan ook in Amerika, een Burger King binnenloop en ik zie iemand met een NRA-pet, dan voel ik me met die persoon verbonden.

En de band tussen de leden wordt warm gehouden. "Er worden in de VS zo'n 1100 etentjes per jaar georganiseerd voor NRA'ers. Deze mensen komen graag bij elkaar. Op dit moment hebben we vijf miljoen leden."

Legerwapen voor burgers

Een belangrijke rol is dit keer in de wapendiscussie weggelegd voor de AR-15, het semiautomatische wapen waarmee een schutter twee weken geleden in Florida 17 mensen doodschoot. Volgens de New York Times zijn er sinds 2007 minstens 173 mensen vermoord met dit wapen tijdens mass shootings: de grote bloedbaden die in de VS zijn aangericht met behulp van een vuurwapen.

Een variant van dit geweer wordt volgens de krant al tientallen jaren gebruikt in het leger. Het verschil is dat het legerwapen een volautomatische stand heeft, waarbij de trekker alleen één keer omgehaald moet worden om een reeks kogels af te schieten. Maar rekruten worden aangespoord om juist de semiautomatische stand te gebruiken in plaats van de volautomatische stand. Dat zou doeltreffender en dus dodelijker zijn. Een Amerikaan die een AR-15 bezit heeft dus een vergelijkbaar wapen als een Amerikaanse soldaat.

Prima, vindt Keene. "Neem mijn dochter: zij heeft gediend in het leger, en zij heeft een AR-15 als haar enige vuurwapen. Zij vindt hem fijn, heeft hem thuis liggen voor het geval ze zichzelf moet verdedigen. Het is het populairste geweer in de VS en wordt graag ingezet bij sport en training."

Keene vraagt zich af of het echt zo is dat steeds meer Amerikanen strengere wetten voor vuurwapens willen. "Nog steeds heeft 40 procent van de Amerikaanse huishoudens een geweer of pistool." Hij pleit voor het vergroten van de beveiliging op school. "Daar bereik je veel meer mee dan de boel ineens illegaal maken."

Reportage en gesprek: Amerikaanse wapenlobby NRA ligt onder vuur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl