Aangepast

'Schietpartijen volgen keer op keer het bekende script'

"We moeten afwachten of het een verschil maakt. Ik ben hoopvol maar tegelijk ook wat sceptisch, aangezien we dit al decennia meemaken en er erg weinig veranderd is." Nestor Ramos, van de Amerikaanse krant Boston Globe is vol lof over de jongeren die vandaag in Washington demonstreren tegen het wapengeweld en voor strengere wapenwetten.

Zijn krant bericht al jaren over het tekortschieten van de controle op wapens in de Verenigde Staten. Vorige week ging Ramos nog een stapje verder: hij beschreef op de voorpagina een schietpartij waar nog niemand van had gehoord. De schietpartij had namelijk nog niet plaatsgevonden. En toch kunnen we volgens de columnist nu al uittekenen wat er zal gebeuren.

De cover op vrijdag 16 februari na de schietpartij in Florida

Het commentaar van de krant volgt op de schietpartij in Parkland, Florida, waarbij zeventien mensen werden gedood. De 19-jarige schutter zou met een semi-automatische AR-15 hebben geschoten, ook wel Amerika's meest geliefde wapen genoemd.

"We hebben het zo vaak gezien", legt Ramos uit in een gesprek met Nieuwsuur. "We kennen de details niet, maar die doen er ook niet toe, omdat alleen de onbelangrijke details veranderen. We weten zo goed als zeker dat er nu alweer iemand een volgende aanval bedenkt. Ze hebben zelfs het wapen waarschijnlijk al. Het gebeurt in kerken, bij scholen, bij concerten. Dit gebeurt praktisch overal waar mensen zich verzamelen. Er duikt een moordenaar met een wapen op en die begint onschuldige burgers neer te maaien."

Het is de tweede keer in korte tijd dat de Boston Globe zich op de voorpagina duidelijk uitspreekt over de schietpartijen. Na de schietpartij in een homo-nachtclub in Orlando in Florida, twee jaar geleden, deed de krant dat ook op de voorpagina. Bij die aanval vielen vijftig doden. Ook hier gebruikte de dader een semi-automatisch machinegeweer van het type AR-15.

De cover van the Boston Globe in 2016, na de schietpartij in Orlando

Dat er zo weinig tegen dit soort wapens wordt ondernomen, verbaast Ramos eigenlijk niet. "De National Rifle Association heeft veel invloed. En er is geen teken dat die invloed afneemt. Sterker, die lijkt eerder verder toe te nemen."

Hij hoopt dat president Donald Trump open staat voor de boodschap van de jongeren die hij vandaag ontvangt. "Hij is per definitie onvoorspelbaar. Ik hoop dat hij zich gevoelig toont voor hun emotie, dapperheid en wijsheid. Maar zelfs als hij signalen zou afgeven die wijzen op strengere wapenwetten, dan is dat nog ver verwijderd van echte nieuwe wetten."

"Ik hoop dat er nu naar die jongeren geluisterd wordt en er echt actie wordt ondernomen. Maar na decennia strijd lijkt het veel waarschijnlijker dat we gewoon doorgaan op dit verschrikkelijke pad."

Amerikaanse jongeren demonstreren voor strengere wapenwetten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl