Trump ging in het Witte Huis met Congresleden in gesprek over de wapenwetten in de VS
NOS NieuwsAangepast

Trump tegen Congresleden: wees niet bang voor wapenlobby NRA

President Trump heeft gezegd dat Amerikaanse beleidsmakers niet zo bang moeten zijn voor de Amerikaanse wapenlobby NRA. Hij zei dat bij een bijeenkomst met Democraten en Republikeinen over nieuwe wapenwetgeving. Volgens Trump zijn veel beleidsmakers doodsbang voor de machtige lobbyorganisatie.

"Ze hebben veel macht over jullie", zei Trump tegen de zeventien Congresleden van beide partijen die hij had uitgenodigd. "Over mij hebben ze minder macht." De NRA is een rijke organisatie die NRA-gezinde politici vaak financiële steun geeft bij verkiezingscampagnes. Trump werd bij de presidentsverkiezingen in 2016 ook gesteund door de NRA: hij kreeg zo'n 30 miljoen dollar voor zijn campagne.

Trump: jullie hoeven niet bang te zijn voor de NRA

"We kunnen niet wachten, spelletjes spelen en niets gedaan krijgen", zei Trump bij de bijeenkomst in het Witte Huis. "We willen een einde maken aan de problemen." Hij deed het opvallende voorstel om het voor de politie mogelijk te maken om wapens in te nemen als schietpartijen zo voorkomen kunnen worden.

Wapenbezit in grondwet

Na de aanslag op de middelbare school in Florida is in de VS de discussie losgebarsten over nieuwe wapenwetten om dit soort drama's te voorkomen. Zo heeft Trump voorgesteld om de minimumleeftijd voor het kopen van geweren van 18 te verhogen naar 21. Daarnaast wil hij strengere achtergrondcontroles voor kopers van wapens en zou hij het een goed idee vinden om leraren te bewapenen.

De leeftijdsverhoging van 18 naar 21 bracht Trump ook in het gesprek met de Congresleden ter sprake. Hij wees erop dat het voor een 18-jarige gemakkelijker is om een aanvalswapen als de AR15 te kopen dan een handvuurwapen.

Beperkingen op wapenbezit zijn controversieel in de VS, waar in de grondwet is opgenomen dat iedereen een wapen mag dragen. Vooral veel Republikeinse beleidsmakers zien iedere beperking daarom als wetgeving die in strijd is met de grondwet, waardoor veranderingen aan wapenwetten vaak stranden.

De president vertelde bij de bijeenkomst met de Congresleden dat hij denkt dat de NRA klaar is voor aangepaste wapenwetten. Hij zei ook dat hij fan was van de lobby. "Er is geen grotere fan. Dit zijn goede mensen, goede patriotten. Ze houden van ons land. Maar daarom hoeven we het nog niet met ze eens te zijn", zei hij over de standpunten over wapenbezit van de NRA.

Geen resultaat onder Obama

Trump was in de jaren 90 en begin jaren 2000 een voorstander van een verbod op aanvalsgeweren. Het wapen dat bij de schietpartij in Florida werd gebruikt, de AR15, was ook zo'n aanvalsgeweer. De laatste jaren kwamen Trumps opvattingen publiekelijk overeen met die van de Republikeinse partij, die dus tegen beperkingen is.

Of nieuwe wetgeving er nu, met de steun van Trump, ook echt doorkomt, zal nog moeten blijken. Onder zijn voorganger Obama, die met steun van zijn partij opriep tot nieuwe wapenwetten, werden tot Obama's frustratie geen grote resultaten geboekt. Eerder schrapte Trump een maatregel waardoor instanties informatie moeten geven over de medische achtergrond van mensen met ernstige psychische problemen die wapens willen kopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl