Nieuwsuur
Aangepast

De Onderstroom in Schiedam

De ooit zo gezellige volkswijk Schiedam-Oost is de afgelopen jaren drastisch van karakter veranderd. Polen en Bulgaren zijn in groten getale hier naartoe gekomen vanwege de goedkope woningen. Veel buren spreken elkaars taal niet meer en leven langs elkaar heen. De inwoners willen hier verandering in brengen.

De Bulgaarse gemeenschap in de wijk heeft intussen haar eigen zorgen, blijkt uit gesprek met een groep Bulgaarse moeders. Regelmatig komen ze samen om hun leven in Nederland te bespreken. Dat ze niet populair zijn in de wijk, is ze niet ontgaan. De Bulgaren worden volgens hen over een kam gescheerd.

Ook al is de crisis voorbij, Nederlandse winkelstraten kampen nog steeds met leegstand. Schiedam is koploper op dit gebied. In de Hoogstraat, dé winkelstraat, staat bijna een derde van de winkelpanden leeg. Terwijl je ooit over de hoofden kon lopen op de koopavonden of in het weekend.

Een combinatie van factoren deed de straat de das om: ook Schiedammers kopen steeds meer op internet of gaan voor het shoppen naar Rotterdam. De gemeente wil het tij graag keren en heeft Stichting De Winkelmeiden ingehuurd. De Hoogstraat moet de komende jaren een transformatie ondergaan.

Leegstand in de Schiedamse winkelstraat

Zwerfvuil is in Schiedam-Oost een groot probleem. De hele wijk ligt ermee bezaaid, tot grote ergernis van de bewoners. De gemeente doet zijn uiterste best de straten van de wijk schoon te houden en heeft zelfs zingende prullenbakken geplaatst.

Bewoner Joost Krop besloot zelf tot actie over te gaan en nam het initiatief voor een buurtwerkplaats. Vrijwilligers en herintreders werken er aan een betere wijk. Ze knappen oude fietsen op, plegen groenonderhoud en doen allerlei klussen in de buurt.

Een kwestie die in Schiedam de gemoederen hoog doet oplopen is de geplande kap van zo'n tachtig bomen. Ze moeten wijken voor een nieuw fietspad, tot woede van veel bewoners.

Volgens bomenexpert Huib Sneep staat de Schiedamse democratie op het spel. Het gaat niet alleen om een paar bomen. "Zeker niet, het gaat om alle zaken daar omheen. En om het luisteren naar burgers met goede argumenten."

Geplande kap van tachtig bomen in Schiedam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl