De ontmaskering van een twittertrol: 'Natuurlijk lieg ik over MH17'

  • Rudy Bouma

    verslaggever

  • Rudy Bouma

    verslaggever

"Natuurlijk lieg ik over MH17 en verspreid ik misinformatie. Ik schaam me daar niet voor. We leven in een vrij land." Dat zegt een 'nep-nabestaande' van de neergehaalde vlucht MH17, als hij met zijn uitlating wordt geconfronteerd door Nieuwsuur.

Afgelopen zomer ontdekten we al dat hij geen MH-17-nabestaande is, maar toen ontkende hij nog zelf achter het account te zitten. Nu hebben we hem nogmaals opgezocht met bewijs dat hij het wel degelijk is.

Het gaat om Gordon Nelson. Hij is als 'Nellie' actief op Twitter, waar hij discussies aanwakkert en ontregelt. Hij haalt meerdere keren de media met controversiële tweets.

Zo reageert hij begin 2016 op een krantenartikel over het associatieverdrag met Oekraïne:

De originele tweet van Nelson over het associatieverdrag

Zijn tweet wordt gepubliceerd door weblog GeenStijl. Ook krijgt nabestaande Nellie steunbetuigingen van twitteraars en van BurgercomiteEU, dat op dat moment campagne voert tegen het verdrag.

@GNellieNL verspreidt ook antisemitische plaatjes, die hij zelf 'memes' noemt. Hij wordt begin vorig jaar geschorst door Twitter en maakt daarop een nieuw account aan met de nagenoeg dezelfde naam: @GNellieNLD. Daarmee reageert hij afgelopen zomer op de discussie die ontstaat na een column over MH17-slachtoffers in het Algemeen Dagblad.

De originele reactie van 'Nellie' op de tweet van het AD

Met een anonieme trolaccount tweet Nellie daarna over zichzelf: "Hij heeft weer toegeslagen. Vanavond wordt hij getoont (sic) bij RTL Late Night. Hij lacht zich rot." Ook staat de tweet van Nellie in dagblad Metro en wordt hij wederom opgevoerd door GeenStijl. Nellie tweet daarop: "#FakeNews Ik hou jullie scherp lui, hahahaha."

Broer van 'Nellie' blijkt springlevend

Nieuwsuur spoort 'Nellie' vervolgens op. Het blijkt de 27-jarige Gordon Nelson te zijn. Zijn broer is niet omgekomen bij de ramp met MH17, maar springlevend.

Nelson ontkent op dat moment achter het Twitteraccount te zitten en beweert dat hij slachtoffer is van identiteitsfraude. Maar zijn verhaal rammelt: zo doet hij geen aangifte bij de politie en onderneemt hij geen actie tegen Twitter.

"Laat de nabestaandenvereniging van MH17 me eerst maar bellen", zegt hij. Nieuwsuur waarschuwt de woordvoerder van de vereniging echter meteen al dat Nelson mogelijk liegt.

'I'm back bitches'

Nellie wordt afgelopen september opnieuw geschorst door Twitter. En weer maakt hij - met een ander e-mailadres - een nieuw account aan: @GNellieNLD. "I'm back bitches", laat hij in een tweet door 'Pepe the Frog' zeggen. Dit stripfiguur raakte de afgelopen jaren geassocieerd met extreemrechts.

Twitter haalt vervolgens het nieuwe account van Nellie offline. Hij keert vervolgens terug als @FreeMindNellie.

Zijn verzinsels maken hem niet tot een persona non grata op het sociale media platform. Een tweet waarin hij zichzelf presenteert als 'fiere neger' scoort enkele duizenden retweets en likes van onder anderen Thierry Baudet, een politicus die Nelson in zijn tweets steunt.

Alhoewel het niet mogelijk is om vast te stellen wie een Twitteraccount aanmaakt, heeft Nieuwsuur de afgelopen maanden voldoende bewijs verzameld om vast te stellen dat Nelson wel degelijk zelf achter het Twitteraccount zit (zie kader onderaan het artikel).

Als we hem hiermee confronteren, erkent Nelson dat ook: hij is nepnabestaande Nellie. Hij noemt zijn verzinsels op Twitter een tegenreactie op - volgens hem onjuiste - berichtgeving van de media. "Het is vuur met vuur bestrijden."

Op de vraag of het voor die tegenreactie nodig is je voor te doen als MH17-nabestaande, antwoordt hij volmondig 'ja'. Nelson beschouwt zichzelf niet als trol omdat hij niet anoniem tweet. We noemen daarom in dit artikel ook zijn naam.

Hij runt echter ook anonieme trolaccounts waarmee hij onder meer obscene, gefotoshopte plaatjes naar critici stuurt, zoals een penis bij de profielfoto van een vrouwelijke twitteraar. "Dat is satire, dan moet je maar niet op Twitter zitten", aldus Nelson.

Volgens hem is er op internet een oorlog gaande over wat je wel en niet mag zeggen. "Daar gebruik ik alles voor, ook leugens. Ik vind dat dat mag."

Nabestaande Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17, die op Twitter de dialoog zocht met Nelson, noemt zijn gedrag kwetsend en respectloos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl