Een onderdeel van het vliegtuig in een veld op de plek waar vlucht MH17 neerkwam
Aangepast

Twitteraccount 'MH17-nabestaande' blijkt nep

  • Rudy Bouma

    verslaggever

  • Rudy Bouma

    verslaggever

Een Twitteraar die zich uitgeeft als 'MH17-nabestaande' Gordon Nelson blijkt dat niet te zijn. Nieuwsuur spoorde de echte Nelson op.

"Leuk willen doen over de rug van mijn overleden broer", tweette 'Nelson' gisteren over een MH17-column in het Algemeen Dagblad. De tweet van 'Nelson' werd direct aangehaald door weblog GeenStijl en getoond bij RTL Summer Night.

Maar geen van de MH17-slachtoffers heeft dezelfde achternaam als Nelson. Bovendien zeggen tien nabestaanden geen idee te hebben wie Gordon Nelson is. Ook bij de Stichting Vliegramp MH17 is hij onbekend. "Ik heb hem bij geen enkele bijeenkomst gezien", zegt vice-voorzitter Dennis Schouten.

Handelsverdrag

'Nelson' werd vorig jaar al door GeenStijl en AD-journalist Wierd Duk opgevoerd als MH17-nabestaande toen hij de associatieovereenkomst met Oekraïne hekelde. "Jammer dat jullie over de rug van mijn overleden broer propaganda maken voor een handelsverdrag", twitterde hij.

Daarop werd 'Nelson' door anderen op Twitter herhaaldelijk gevraagd wie zijn broer was. Daarop kwam geen antwoord. Ook Duk heeft niet kunnen vaststellen of 'Nelson' daadwerkelijk een broer heeft verloren. GeenStijl is niet bereikbaar voor commentaar.

'Nelson' noemde zich destijds op Twitter een Russische hacker die de 'linkse gekken' opjaagt met cyberaanvallen. Ook plaatste hij kwetsende en antisemitische foto’s op zijn tijdlijn. Daarop werd hij verbannen van Twitter.

Onder een andere Twitternaam maakte hij vervolgens een nieuw account aan. Onder dit account plaatst hij nu weer berichten over "zijn overleden broer".

Identiteitsfraude

Nelson's voornaam blijkt Gordon, ontdekte Nieuwsuur. Gordon Nelson's tante reageert verbaasd: "Gordon heeft wel een broer, maar die is springlevend."

De echte Nelson zegt slachtoffer te zijn van identiteitsfraude. "Ik heb geen Twitter-account. Mijn naam en de profielfoto van mijn Facebookaccount zijn door iemand misbruikt."

Het is niet duidelijk wie de account dan wel zou hebben aangemaakt. Twitter zegt in een reactie geen uitspraken te doen over individuele accounts 'vanwege privacy- en veiligheidsredenen'.

Aangifte

Voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17 Evert van Zijtveld verloor zijn beide kinderen bij de ramp. Hij reageert geschokt: "Het is vreselijk als er over de rug van anderen berichten naar buiten worden gebracht om bepaalde doelstellingen te bereiken".

Van Zijtveld vindt dat Gordon Nelson verplicht is aangifte van identiteitsfraude te doen bij de politie. Nelson zegt dit desgevraagd te overwegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl