Oud-wielrenster Petra de Bruin
Aangepast

Oud-wielrenster verbrak stilte over misbruik: 'Maar verwachte steun bleef uit'

"Het was een bewogen jaar. Het heeft heel veel met me gedaan. Ik voel trots, maar ook verwarring." Oud-wielrenster Petra de Bruin verbrak vorig jaar de stilte. Ze sprak voor het eerst openhartig over hoe ze tijdens haar sportcarrière jarenlang seksueel is misbruikt.

"Ik ben nu 54 en ik heb er nog elke dag heel veel verdriet van", zei De Bruin toen. Met een begeleider moest ze tien jaar lang seksuele handelingen verrichten, tegen haar zin in. Ook vertelde ze dat een fietsenmaker en een bestuurder haar seksueel hebben misbruikt.

De Bruin staat nog steeds 100 procent achter de beslissing om haar verhaal naar buiten te brengen. "Het is geen geheim meer, dat voelt wel als een opluchting. Maar het is ook een worsteling. Het is me nog niet helemaal gelukt om me een blij mens te voelen."

Vijf weken op een gesloten afdeling

De oud-wielrenster is al jaren in therapie vanwege de gevolgen van het seksueel misbruik. Door er vorig jaar in de openbaarheid over te spreken komt het proces in een stroomversnelling. Maar uiteindelijk komt ze ook weer tot stilstand.

"De eerste maanden had ik veel energie. Ik had het gevoel dat ik dingen wilde aanpakken. Het gaat de goede kant op, dacht ik. Maar je bent natuurlijk niet in een keer af van de dingen die je zo lang bewaard hebt."

Er volgt een absoluut dieptepunt. De Bruin krijgt een zware depressie en ziet het leven niet meer zitten. Ze wordt door de geestelijke gezondheidszorg opgenomen en verblijft vijf weken op een gesloten afdeling.

Het voelt als een gevangenis. In mijn hoofd en in mijn lijf. De muren komen op mij af.

Petra de Bruin

De Bruin schrijft tijdens haar opname diverse brieven. Ze probeert haar gevoelens in woorden uit te drukken. "Na 37 jaar worstel ik nog steeds met die pijnlijke keerzijde van de medaille (...) Ik heb vele jaren hulp gezocht om van het trauma af te komen, maar dat is tot nu toe niet gelukt. (...) Het voelt als een gevangenis. In mijn hoofd en in mijn lijf. De muren komen op mij af."

Ze schrikt zelf van hoe ze zich toen voelde. "Hoe diep en hoe wanhopig. Bij dat trotse gevoel kan ik niet komen. Op een of andere manier kleeft daar pijn aan." Door haar doorzettingsvermogen is ze weer uit dat diepe dal geklommen. Maar de worsteling met het verleden blijft.

Geen steun vanuit de sportwereld

Terugkijkend is De Bruin teleurgesteld in de sportwereld. Toen ze een jaar geleden naar buiten kwam met haar verhaal, had ze gehoopt op begrip en erkenning voor wat haar is overkomen. Maar ze ervaart, vooral vanuit de sportwereld, totaal geen steun.

"Ik heb mijn mond open gedaan en dat was dapper. Maar er is niemand vanuit de wielerbond naar me toe gekomen. Vanuit NOC*NSF ook nul. Dat vreet aan me. Van die partijen zou ik juist graag erkenning willen. Gewoon, even een belletje."

Er is afgelopen jaar veel aandacht geweest voor het seksueel misbruik in de sportwereld, onder andere door het verhaal van De Bruin. De commissie De Vries, die seksueel misbruik in de sport onderzoekt, komt morgen met haar conclusies en aanbevelingen.

De oud-wielrenster hoopt dat er, naast aanbevelingen om misbruik te voorkomen, ook concrete plannen zijn gemaakt om slachtoffers bij te staan. "Er moet worden gekeken naar wat mensen echt nodig hebben. De hulp moet meer op maat." En daarbij moeten volgens haar de ervaringen van slachtoffers die erbovenop zijn gekomen, worden gebruikt.

De Bruin zou op termijn andere mensen willen helpen met hun verdriet. "Ik ben natuurlijk ervaringsdeskundige en ik wil graag iets teruggeven. Maar eerst richt ik me op mijn eigen herstel. Elke dag is weer een stapje verder."

Reportage: Petra de Bruin blikt terug op bewogen jaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl