Aangepast

Cryptomunten: snel inslaan of wegblijven van de bubbel?

Niemand kan meer om de bitcoin heen. Of je het nou de toekomst van geld vindt of één grote zeepbel. De digitale munt zorgt bijna dagelijks voor nieuws: grote koersstijgingen en dalingen maken het tot een zeer riskante en soms zeer lucratieve investering.

Maar de bitcoin is maar één van de circa dertienhonderd cryptocurrencies die bestaan. Ze kunnen gebruikt worden als digitaal betaalmiddel, zonder dat er een centrale bank of overheid bij betrokken is. En er kan in worden gehandeld.

"Ik heb er heel veel mee verdiend. Ik ben nog geen multimiljonair, maar wel financieel onafhankelijk", zegt cryptomiljonair 'Camiel', die een gefingeerde naam gebruikt.

Revolutionair

Camiel vindt dat hij geluk heeft gehad. "Was het geluk of wijsheid? Ik denk inderdaad geluk. Geluk dat ik me interesseer in de technologie achter de munten. Ik zag wat het gaat veroorzaken."

Hij deed jaren geleden onderzoek naar die technologie en probeerde in te schatten hoe levensvatbaar de coins zouden kunnen zijn. Daarna investeerde hij voorzichtig. "Wat er nu gebeurt is natuurlijk bizar. Maar deze technologie gaat de hele wereld overnemen. De applicaties zijn zo revolutionair. Alles zal nog veel gestroomlijnder gaan lopen. Het gaat echt gigantisch worden. Cryptocurrencies zijn olie om de machine draaiende te houden."

'Mijn bijzondere hobby levert cryptogeld op'

Bij beleggingsonderneming Cyber Capital hebben ze een mandje van honderd verschillende cryptocurrencies en beleggen daarin. De populaire bitcoin ontbreekt. "De bitcoin is een trage en dure munt. Er zijn nu veel andere munten die dat probleem hebben opgelost", zegt oprichter Boudewijn Rooseboom.

Het bedrijf maakt inmiddels rendementen van vijfduizend procent. "Absurde rendementen, en of dat stand houdt weet ik natuurlijk niet. Maar de technologie achter de munten blijft. Dan heb ik het over blockchain. Dat is here to stay."

De technologie achter bitcoin: blockchain

Een van de meest omstreden cryptocurrencies is OneCoin. Het bedrijf achter de munt wordt geleid door een Bulgaarse vrouw. Onecoin heeft naar eigen zeggen meer dan drie miljoen leden. Investeerders kunnen via pakketten, die tot 55.000 euro kosten, coins kopen.

Natalie ter Haar is vertegenwoordiger van OneCoin in Nederland. Ze gelooft heilig in de digitale munt. "Het is de bedoeling dat OneCoin wereldwijd gebruikt gaat worden als betaalmiddel. We gaan pas naar de beurs als er een groot netwerk van gebruikers en afnemers is."

Piramidespel

Maar Europese toezichthouders waarschuwen voor OneCoin. De Hongaarse Centrale Bank noemt de munt een piramidespel. Volgens Ter Haar staat veiligheid juist voorop bij OneCoin. "We gebruiken de technologie van KYC, Know Your Customer en mensen moeten hun paspoortgegevens geven. We hebben veiligheid goed ingebouwd."

"Het bedrijf heeft een omzet van 1 miljard in 11 maanden. Dat heeft geen enkel bedrijf voor elkaar gekregen. Ik geloof er echt in", zegt Ter Haar.

Econoom Mathijs Bouman krijgt van beleggers vaak de vraag of ze bitcoins moeten kopen. "Lange tijd was mijn antwoord dan: natuurlijk niet! Je bent toch niet gek? Maar nu de koers record op record boekt, heb ik een nieuw antwoord", schrijft hij in zijn column voor het Financieele Dagblad.

"Wil je van mij horen of je bitcoins moet kopen? Doe het dan vooral. Want als je het type belegger bent dat denkt dat het zinvol is om een loslopende econoom om gouden beleggingstips te vragen, dan ben je ook precies het type om mee te doen met de bitcoin-hype."

Voor "de verstandige lange-termijnbelegger" heeft hij een ander verhaal. "Loop met een grote boog om de cryptomunten heen. U mist misschien het ritje omhoog, maar doet dat in het rustgevende besef dat u een belegger bent, en geen speculant."

Volgens Bouman is de bitcoin geen belegging. "De bitcoin heeft geen ander rendement dan koersstijging, beweegt veel te wild om een belegging genoemd te kunnen worden en heeft geen onderliggende waarde."

Een van de gevaren van koersstijgingen van digitale munten, is dat investeerders geneigd zijn massaal de munt in te slaan in de verwachting dat de waarde verder zal stijgen. Als de waarde sterk daalt en de bubbel barst, zitten veel mensen in de schulden.

Bovendien hebben centrale banken en overheden weinig grip op digitale munten. Er kan moeilijk met traditionele instrumenten worden ingegrepen als veel mensen door een sterke waardedaling in de problemen komen.

Camiel denkt ook niet dat de cryptomarkt te reguleren is. "Nee, ze kunnen het proberen, net als met netneutraliteit. Je hebt nu ook het darkweb. Jongens die er echt op willen. die hou je niet tegen. Als je niet weet wat je doet en je koopt een dubieus project, dan kan je je vingers branden. Het blijft een beetje Wild West."

Cryptomunten: snel inslaan of wegblijven van de bubbel?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl