Aangepast

Justitie schenkt afgepakte criminele goederen aan de maatschappij

Justitie schenkt een in beslag genomen drugsboot aan het Rotterdamse Scheepvaart en Transport College. Tot nu toe werden afgepakte bezittingen van criminelen altijd verkocht en ging de opbrengst naar de schatkist. In de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit, verlegt justitie nu de koers.

In beslag genomen spullen zullen vaker geschonken worden aan maatschappelijke organisaties en burgers. Want alleen met het strafrecht en het afpakken van bezittingen kom je er niet, vindt justitie. Burgers zijn nodig om criminele activiteiten en ondermijning te ontdekken en te kunnen opsporen.

Er zou meer inzicht moeten komen in wat criminelen doen en waar ze hun geld in steken. Justitie denkt dat ze burgers meer bij de opsporing kunnen betrekken als ze er iets voor terugkrijgen. De aanpak van de maffia in Italië diende als inspiratie.

Auto's, schepen, juwelen, motoren en kunst. Tot nu toe werden al deze 'geplukte' goederen verkocht via Domeinen, onderdeel van het ministerie van Financiën. De opbrengst verdween in de staatskas.

Van de Italianen heeft het OM geleerd dat je in beslag genomen goederen soms slim kan teruggeven aan de maatschappij. Het wordt zichtbaar en herkenbaar wat de overheid doet en criminelen balen er van als er opeens anderen in het zwembad van hun villa zwemles krijgen.

Of de opbrengst van hun wijngaard gaat naar de boeren die het land verbouwen. Het tast hun imago aan, zegt justitie. Tegelijkertijd moet het voorkomen dat criminelen hun goederen, zoals smokkelboten, weer terug kunnen kopen via Domeinen.

In Italië is de verwevenheid van de onder- en bovenwereld alom bekend, zegt justitie. Maar in Nederland is dat verschijnsel ook in opkomst. Weliswaar op kleinere schaal, maar ook hier proberen criminele samenwerkingsverbanden in heel het land greep te krijgen op de bovenwereld. Drugsgeld wordt geïnvesteerd in de bovenwereld en criminelen proberen politici te corrumperen.

Naast de aanpak van criminele bendes, kijkt justitie ook naar criminele elementen die in legale bedrijven opereren. Om deze rotte appels uit zo'n bedrijf te halen, maken de Amerikanen gebruik van 'zelfmelders'. Als een crimineel zelf met bewijzen bij justitie komt over omkoping of corruptie, dan houdt het OM daar rekening mee bij de strafeis. Justitie wil dit ook in Nederland vaker toepassen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl