Nieuwsuur
ANP

Kolonel Thom Karremans gaat als getuige optreden in een rechtszaak tegen de Nederlandse staat, aangespannen door een voormalig Dutchbatmilitair. Het is voor het eerst dat de oud-commandant van Dutchbat zich uitspreekt in een concrete zaak. Dat zegt Karremans' advocaat Geert-Jan Knoops.

"Karremans, die jarenlang zweeg, zijn loyaliteit toonde naar Defensie, vindt het nu het moment", zegt Knoops.

Karremans was overste van de Dutchbat-missie in Srebrenica, toen in 1995 Servische militairen van generaal Mladic de enclave onder de voet liepen. Hij onderhandelde met Mladic over de aftocht van de moslims die op het terrein van Dutchbat toevlucht hadden gezocht.

Mladic dreigt Karremans als Dutchbat niet meewerkt

Mladic is vandaag veroordeeld tot levenslang wegens genocide. De Serviërs hebben duizenden moslimmannen vermoord, na de val van Srebrenica.

De naam van de militair in wiens zaak Karremans wil getuigen, is niet bekendgemaakt. Volgens Knoops, die een geschreven verklaring van Karremans citeert, wil de toenmalige overste van Dutchbat een lans breken voor de Dutchbatters die al jarenlang procederen voor eerherstel. Veel Nederlandse militairen raakten getraumatiseerd door de val van Srebrenica. Ze voelen zich niet gesteund door Defensie.

'Beschamend'

"Het is absoluut beschamend dat er 22 jaar na Srebrenica nog altijd Dutchbatters zijn die jarenlang moeten procederen om erkenning te krijgen. Ik kan niet langer aanzien dat deze mensen verder worden geruïneerd", leest Knoops voor uit de brief van Karremans.

De verklaring ligt volgens Knoops ook al bij de betrokken rechtbank. "Kolonel Karremans benadrukt hierin nogmaals dat hij gewaarschuwd heeft dat het een onuitvoerbare missie was. En dat er niet naar hem is geluisterd."

'Karremans wil lans breken voor Dutchbatters'

STER reclame