Ratko Mladic Reuters

Het geeft een onthutsend kijkje in de keuken van de oorlogsvoering, de ontmoeting in juli 1995 tussen de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic en Thom Karremans, de commandant van de Dutchbat-eenheid in Srebrenica. Karremans wordt gesommeerd naar hotel Fontana te komen, in het naburige plaatsje Bratunac.

Daar, in de kelder van het hotel, wacht te vandaag tot levenslang veroordeelde Mladic hem op. Die heeft kennelijk geen zin enig mededogen te tonen met de Nederlanders. het lijkt er af en toe zelfs op dat Karremans voor zijn leven moet vrezen. Een Bosnisch-Servische cameraman legt de ontmoeting op video vast.

De eerste onmoeting van Mladic en Karremans in juli 1995

Na een voor Karremans zeer intimiderende ontmoeting met Mladic, lijkt de stemming plotseling om te slaan. Mladic laat zelfs bier en broodjes aanrukken.

Mladic laat broodjes en bier aanrukken

Tijdens het gesprek krijgt Karremans van Mladic een keuze voorgelegd: hij vertrekt met al zijn manschappen of hij blijft en zal hier sterven. Mladic eist en krijgt dan de volledige medewerking van Dutchbat.

Mladic dreigt Karremans als Dutchbat niet meewerkt

Mladic eist dat afgevaardigden van de moslims en van Dutchbat zich de volgende dag bij hem melden. Karremans zegt Mladic alle steun toe. Daarop belooft Mladic de veiligheid van de Dutchbatters te garanderen.

Ontmoeting tussen Mladic, Dutchbat en een moslimdelegatie uit Srebrenica

Mladic en Karremans hebben overeenstemming bereikt over het vertrek van Dutchbat. Mladic zwaait ze uit, proost op de goede afloop en geeft cadeautjes mee voor thuis. Op dat moment zijn de executies van meer dan 8000 mannen en jongens in volle gang.

Mladic zwaait Karremans en de Dutchbat-eenheid uit

STER reclame