Nabestaanden reageren op de levenslange veroordeling van Ratko Mladic
NOS NieuwsAangepast

'Gerechtigheid heeft gewonnen met veroordeling Mladic'

In het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag en daarbuiten is de veroordeling van Ratko Mladic tot levenslang overwegend positief ontvangen. "Ik ben heel erg blij", zegt een man die zijn vader en andere familieleden verloor, tegen verslaggever Mattijs van de Wiel. "Ik denk dat de hele wereld hier blij mee is."

Een andere nabestaande is wat meer gelaten. "Het zal nooit genoeg zijn voor wat hij heeft gedaan", zegt hij. De man verloor zijn opa in Srebrenica. "Ik krijg hem er niet mee terug. Het is weliswaar levenslang en hier zaten we op te wachten. Maar eigenlijk hebben we er niet veel aan. Het boek zal bij ons nooit sluiten."

Correspondent Mitra Nazar was samen met tientallen nabestaanden van de genocide in Srebrenica in het herdenkingscentrum in Potocari, waar de uitspraak van het tribunaal rechtstreeks werd uitgezonden. "De reacties waren ontzettend emotioneel. Er werd veel gehuild en naar het tv-scherm geschreeuwd door de moeders van Srebrenica. Toen de uitspraak kwam, was het echt een ontlading."

We moeten de gepleegde misdaden niet recht praten.

Aleksandar Vucic, president Servië

De Bosnische premier Zvizdic zegt dat het vonnis "bevestigt dat oorlogsmisdadigers hun straf niet kunnen ontlopen, ongeacht hoelang ze zich verstoppen". Mladic werd pas in 2011 opgepakt, ruim vijftien jaar na de eerste aanklacht tegen hem bij het Joegoslaviëtribunaal.

De Servische president Vucic zegt dat hij het vonnis wel had zien aankomen. Hij meent dat het tribunaal niet objectief kan oordelen over de Serviërs, maar zegt ook dat "we de gepleegde misdaden niet moeten recht praten". Hij roept zijn landgenoten op om naar de toekomst te kijken en niet "te verdrinken in de tranen van het verleden".

Een paar kilometer buiten Potocari, in de plaats Bratunac, waar Bosnische moslims en sympathisanten van Mladic samen leven, waren de reacties meer verdeeld. "Daar hangen sinds vanmorgen allemaal posters met het gezicht van Mladic en de tekst 'Help'. Dat levert natuurlijk spanningen op", zegt correspondent Nazar.

Verenigde Naties

VN-Mensenrechtencommissaris Zeid roemt de moed van de slachtoffers en getuigen die zich hebben ingezet om Mladic veroordeeld te krijgen. "Mladic is de essentie van het kwaad", zegt hij. "Zijn veroordeling is het toonbeeld van hoe het internationaal recht werkt."

Paddy Ashdown, voormalig Hoge Vertegenwoordiger van de VN voor Bosnië, noemt de veroordeling een overwinning van de gerechtigheid. "Zij die de rechtsstaat waarderen, zullen dit vonnis verwelkomen", zegt hij tegen persbureau AP.

Srebrenica

Volgens Wim Kok, die premier was tijdens de Bosnië-oorlog, laat het vonnis geen twijfel over de verantwoordelijkheid voor de gruwelijke misdaden tegen de menselijkheid die Mladic jegens vele duizenden Bosnische moslims heeft begaan. Hij zegt dat de uitspraak veel betekent voor het verwerkingsproces van alle betrokkenen.

Toenmalig minister van Defensie Voorhoeve zegt in een reactie dat de Nederlandse inzet om Mladic zijn straf niet te laten ontlopen "eindelijk met succes is bekroond". Voorhoeve vindt het voor de nabestaanden van de slachtoffers tegelijk een goede en een trieste dag: goed omdat Mladic nu is veroordeeld, triest omdat "voor de nabestaanden al het leed de revue weer passeert".

Ook het ministerie van Defensie in Den Haag is verheugd over de uitspraak. Maar "het boek Srebrenica zal nooit dichtgaan", stelt het ministerie.

De moslimenclave werd beschermd door Nederlandse blauwhelmen en werd door Mladic' troepen onder de voet gelopen. Hij heeft daarbij niet alleen de slachtoffers en nabestaanden, maar ook Nederlanders veel leed toegebracht, zegt Defensie.

NAVO

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg zegt in een reactie dat hij hoopt dat de uitspraak een einde maakt aan "dit zwarte hoofdstuk in de geschiedenis van Europa". "Ik hoop dat de regio met de uitspraak van vandaag verder kan op het pad van vrede en verzoening."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl