NOS NieuwsAangepast

Oud-generaal Ratko Mladic veroordeeld tot levenslang

Ratko Mladic (74) is door het Joegoslaviëtribunaal veroordeeld tot levenslang. De oud-legerleider van de Bosnische Serviërs is door het tribunaal in Den Haag schuldig bevonden aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Tegen hem was ook levenslang geëist.

Volgens de rechters droeg Mladic tussen mei 1992 tot eind 1995 in belangrijke mate bij aan het verwijderen van moslims en Kroaten uit Bosnië. Ze werden uit hun huizen en dorpen verjaagd, gedeporteerd, gevangengezet, mishandeld, verkracht en vermoord.

Zonder Mladic' bevelen waren deze oorlogsmisdaden niet op deze manier gepleegd, zegt het tribunaal. De oud-generaal heeft al laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Levenslang voor oud-generaal Mladic

Mladic pleegde genocide doordat hij zijn plan uitvoerde om de inwoners van de moslimenclave Srebrenica te vernietigen. Hij liet duizenden mannen en jongens vermoorden. De vrouwen, jonge kinderen en oude mannen werden gedeporteerd.

Ook gaf hij persoonlijk het bevel om Sarajevo tijdens het beleg onder vuur te nemen. Hij wilde daarmee de burgerbevolking terroriseren, zei tribunaalvoorzitter Alphons Orie.

Mladic verwijderd

Mladic werd halverwege de uitspraak uit de rechtszaal verwijderd. De oud-generaal wilde dat de uitspraak tegen hem werd geschorst of versneld, omdat hij last zou hebben van hoge bloeddruk.

Toen de rechter daar geen gehoor aan gaf, ging Mladic schreeuwen. "Leugens, leugens", riep hij. Daarop besloot de rechter hem uit de zaal te verwijderen. Mladic kon de uitspraak in een naastgelegen ruimte volgen.

Mladic verwijderd uit rechtszaal

Rechter Orie gaf in zijn vonnis verschillende gruwelijke voorbeelden uit de oorlog. Hij had het over het incident bij de Vrhpolje-brug in 1992, waarbij moslims in het water moesten springen en vervolgens werden beschoten door Bosnische Serviërs. 22 mannen vonden de dood, slechts één van hen overleefde.

Ook vertelde hij over een vrouw die tijdens het beleg van Sarajevo met haar kinderen op straat liep en door een Bosnisch-Servische sluipschutter werd geraakt. De kogel ging door haar buik en raakte haar zoontje in het hoofd. Hij overleefde dat niet.

Moslima's die door de Bosnische Serviërs gevangen waren genomen, werden stelselmatig verkracht. De jongste slachtoffers waren 12 jaar.

Mladic heeft altijd gezegd dat hij niet de opdracht gaf tot de zuivering. Hij houdt vol dat anderen de bevelen gaven of dat sommige militairen op eigen houtje handelden.

Wie is Ratko Mladic, de 'slager van Srebrenica'?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl