De Tweede Kamer heeft debatteert opnieuw over het besluit van het nieuwe kabinet om de dividendbelasting af te schaffen. Dit plan van Rutte III stuit op veel kritiek. Het is de derde keer dat premier Mark Rutte uitleg moet geven over de maatregel.
Wat is dividendbelasting? En wat betekent de afschaffing ervan? Onze economisch duider Mathijs Bouman legt dat in de video hieronder uit.
Bedrijven betalen meestal jaarlijks een winstuitkering, oftewel dividend, aan aandeelhouders. Nu is het nog zo dat ze van dat bedrag 15 procent moeten inhouden en aan de Belastingdienst moeten betalen.
De aandeelhouders die in Nederland belasting betalen, kunnen die 15 procent vervolgens weer terugkrijgen bij de aangifte van hun inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.
Maar als je in Nederland geen belasting betaalt, kun je in veel gevallen die dividendbelasting ook niet terugkrijgen. Het gaat dan om particuliere beleggers, pensioenfondsen en beleggingsfondsen uit het buitenland.
Al met al betalen buitenlandse beleggers nu zo'n 1,4 miljard euro dividendbelasting per jaar. Als die wordt afgeschaft, gaan zij er dus zo'n 1,4 miljard op vooruit en kost het de schatkist datzelfde bedrag.