Premier Rutte met op de achtergrond GroenLinks-leider Klaver.
NOS NieuwsAangepast

'Gelukkig elke week debat over dividendbelasting'

Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie blijven erbij dat het verstandig is om per 1 januari 2020 de dividendbelasting af te schaffen. Grote bedrijven blijven dan in Nederland en dat is goed voor de werkgelegenheid, zeggen zij.

De Tweede Kamer debatteerde vandaag opnieuw over het onderwerp omdat de oppositiepartijen geen genoegen nemen met de eerdere onderbouwing van premier Rutte.

"Gelukkig hebben we genoeg tijd om hierover na te denken", zei SGP-leider Van der Staaij. "We hebben er sinds het aantreden van de regering elke week een debat over, en het gaat pas over een jaar spelen."

Schandvlek en haar in de soep

Van der Staaij vindt het een lastig vraagstuk omdat het doel, meer werkgelegenheid, hem aanspreekt. Maar of het middel, het afschaffen van de dividendbelasting, helpt is niet onomstotelijk vast te stellen.

Daar heeft ook PvdA-leider Asscher moeite mee. "Is Mark Rutte of Jomanda het Torentje binnengekropen?" vraagt hij zich af.

Ook de andere tegenstanders herhaalden hun argumenten. 50Plus noemt het besluit een schandvlek, PVV-leider Wilders maakt de vergelijking met de maffia in Palermo. Klaver van GroenLinks vraagt zich af wie de baas is in Nederland. Denk hoopt dat de maatregel een haar in de soep is die er nog wordt uitgevist.

In zijn verdediging zei CDA-leider Buma dat deze zelfde critici ook weer klaarstaan in de Tweede Kamer als de eerste multinational Nederland verlaat. Maar dan met het verhaal dat er niets is gedaan om de bedrijven vast te houden. "Je moet het voor zijn", zegt hij.

"U moet niet doen of wij met de benen op tafel even 1,4 miljard hebben zitten weggeven", zegt ChristenUnie-leider Segers tegen de oppositie. Hij vindt dat zij de afwegingen niet serieus genoeg nemen en de ogen sluiten voor het probleem dat grote bedrijven misschien weg gaan uit Nederland.

Wetgevingstraject

De oppositiepartijen willen vertrouwelijke stukken die niet in het formatiedossier zitten. Maar premier Rutte wil daar niet van weten. "Dan kunnen partijen nooit meer vertrouwelijk onderhandelen."

Hij herhaalde wat de afwegingen van de coalitie zijn geweest: het lastiger maken van vijandige overnames, Nederland moet als kleine maar internationaal georiënteerde economie meebewegen en door de brexit komen bedrijven in beweging.

Rutte wijst er verder op dat er nog een heel wetgevingstraject aankomt waarin het besluit wordt toegelicht. Dat zal op zijn vroegst eind 2018 zijn, bij de behandeling van het Belastingplan 2020.

Hulp CPB

Een groot deel van de oppositie wil van het Centraal Planbureau (CPB) weten wie er baat heeft bij de maatregel. GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, Denk en 50Plus denken dat vooral buitenlandse belastingdiensten gaan profiteren.

Het CPB kon eerder niet zeggen wat voor effecten afschaffing op de werkgelegenheid in Nederland heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl