Nieuwsuur

Buma en Pechtold over formatie en regeerakkoord: intensief en constructief

Aangepast
ANP

"Intensief en constructief", zo typeerden Sybrand Buma en Alexander Pechtold de formatieperiode en de onderhandelingen. "Je kunt over de middelen wel eens steggelen, maar over de doelen waren we het eens", zei Buma in een speciale Nieuwsuur-uitzending vanuit Den Haag.

Voor wie de onderhandelingen het moeilijkst waren? "Zalm, die moest ons in het gareel houden", aldus Pechtold.

De twee onderhandelaars maakten een eensgezinde indruk tijdens de uitzending. De verschillen tussen hun partijen werden aan tafel door beiden benoemd, maar ook gerelativeerd.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Intensief en constructief'

"Voor iedereen geldt dat er in het regeerakkoord dingen staan die je zelf niet zou verzinnen", aldus Buma. "Ik denk dat we elkaar heel erg gevonden hebben", zei D66-leider Pechtold.

Verschillen

"Er is in deze onderhandelingsronde niet met deuren geslagen", zei Sybrand Buma. "Er was steeds dat stemmetje: we hadden toch het doel om er wel uit te komen."

Het heeft geleid tot een uitonderhandeld regeerakkoord, met veel details. Buma: "Vier zoveel verschillende partijen dacht iedereen dat kan nooit iets worden, nou dus wel!"

Wat waren de oorspronkelijke standpunten van de VVD, het CDA, D66 en de ChristenUnie? Bekijk hun partijprogramma's in 90 seconden.

Migratie

Migratie was een heikel punt in de formatie, zo blijkt. "Vergeet niet, hier was de eerste formatiepoging op stukgelopen", memoreerde CDA-leider Buma.

De partijen stonden wat betreft het tegenhouden op gespannen voet met elkaar. Het CDA kreeg zijn zin wat betreft een strenger toelatingsbeleid. D66 heeft op dat punt water bij de wijn gedaan.

In ruil daarvoor zullen vluchtelingen die nu in Nederland zijn, beter worden begeleid door de overheid.

Persoonlijk

De paragraaf over het klimaat is door Pechtold en Buma persoonlijk uitonderhandeld, zo bleek tijdens de uitzending. Het CDA kwam daarbij flink over de brug, in ruil voor concrete doelen waar ook burgers merkbaar van profiteren.

"We doen een aantal dingen waardoor gewone mensen profiteren van klimaatbeleid", zei Buma. "Duurzaamheid mag niet alleen van de Teslarijder zijn, dat moet voor iedereen zijn."

Bekijk hier het gesprek tussen onderhandelaars Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66)

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Buma en Pechtold over de totstandkoming van het regeerakkoord

STER Reclame