Het Binnenhof
Aangepast

Jongerenpartijen over de uitgelekte punten van het coalitieakkoord

De onderhandelaars van de VVD, het CDA, D66 en de ChristenUnie zijn eruit: "We zijn het eens", zo luidde vanochtend hun conclusie over het regeerakkoord. Vandaag worden hun fracties bijgepraat en dan kan morgen het regeerakkoord gepresenteerd worden.

Nieuwsuur polst bij de jongerenafdelingen van de beoogde coalitiepartijen hoe zij denken over een paar van de tot nu toe uitgelekte onderdelen van het regeerakkoord. Aan het woord zijn de voorzitters van JOVD (VVD), Perspectief (ChristenUnie), Jonge Democraten (D66) en CDJA (CDA).

Hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd

De hypotheekrenteaftrek wordt vanaf 2020 versneld afgebouwd. De aftrek wordt in vier stappen van 3 procent beperkt tot het laagste belastingtarief van 37 procent.

Kevin Brongers van de Jonge Democraten: "Wij zetten ons al langere tijd in voor de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Maar een hele kleine groep profiteert van die aftrek en deze houdt de huizenprijzen hoog, dus dat de afschaffing er komt stemt ons tevreden."

Proef met legale wietteelt

Het nieuwe kabinet wil onderzoeken of de criminaliteit door legale wietteelt afneemt. In een aantal gemeenten mag straks wiet worden verkocht die is geteeld door een of meerdere door de overheid aangewezen organisaties.

Brongers: "Wij pleiten al jarenlang voor de regulering van wietteelt. Deze proef wordt een doorbraak genoemd, en dat is het ook echt. We hopen dat het er daadwerkelijk komt."

Legale wietteelt is geen punt waar de ChristenUnie voor staat, dat moge duidelijk zijn.

Jarin van der Zande, voorzitter PerspectieF

Lotte Schipper van CDJA: "Wij zijn, in tegenstelling tot het CDA, voor de legalisering van softdrugs. Wel moeten we kritisch blijven, en bijvoorbeeld goed kijken waar de coffeeshops geplaatst worden, niet dicht bij scholen bijvoorbeeld. Het plan dat er nu ligt ondersteunen we deels. We willen blijven kijken waar verbeteringen plaats kunnen vinden."

Jarin van der Zande van PerspectieF denkt anders over het thema. "Het is geen punt waar de ChristenUnie voor staat, dat moge duidelijk zijn. Ik hoop dus dat in het definitieve regeerakkoord meer staat over verslavingszorg en hoe daarmee om te gaan."

Maatschappelijke dienstplicht

Jongeren krijgen voorrang bij sollicitaties bij de overheid als ze vrijwillig een maatschappelijk stage hebben gedaan en daarvoor een certificaat hebben gehaald. De maatschappelijke dienstplicht wordt niet verplicht.

Lotte Schipper van de CDJA: "Wij zijn voor de maatschappelijke dienstplicht. Inmiddels wordt gesproken van een maatschappelijke diensttijd. Een hele mooie eerste stap, maar het plan moet wel uitgebreid worden en gaat volgens ons nog niet ver genoeg. Het is te vrijblijvend. Wat ons betreft is de dienstplicht voor iedereen."

Voltooid leven

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben afgesproken dat het nieuwe kabinet geen voorstellen doet om de regels rond hulp bij zelfdoding bij 'voltooid leven' te verruimen.

Splinter Chabot van JOVD: "Dit is een punt waar we onze vraagtekens bij zetten. Het lijkt dat de hand van de wetenschap vervangen wordt door de hand van god. Wij vinden dat het individu mag bepalen of het klaar is met zijn leven, en dat de regering zich hier hard voor moet maken."

Jarin van der Zande van PerspectieF: "Dat wij het voor elkaar hebben gekregen dat D66 zijn zin niet krijgt met deze kwestie? Ik weet niet of je dat zo kan stellen. We gaan in ieder geval met elkaar in gesprek over wat er aan de hand is en of de noodzaak er nou echt is."

OND Akkoordfracties x-talk repo 9 okt 2017

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl