Motorbendes moeten sneller verboden kunnen worden, zegt Pim Miltenburg, politiechef Oost-Nederland. Volgens hem duurt dit nu nog te lang. Daarom doet hij een oproep aan het nieuwe kabinet voor een bestuurlijk verbod.
"Civielrechtelijke zaken zijn een belangrijke stap tegen de motorbendes, maar een groot nadeel is dat die zo ongelooflijk lang duren", zegt Miltenburg, die binnen de Nationale Politie verantwoordelijk is voor de aanpak van motorbendes.
Hij wijst daarbij op de zaak tegen motorclub Bandidos. "Het Openbaar Ministerie heeft een jaar geleden al een verzoekschrift ingediend om Bandidos te verbieden, maar de eerste zittingsdag is pas vandaag. Het gaat tergend langzaam."
Daarom pleit Miltenburg voor een bestuurlijk verbod. "Dat zou betekenen dat met dezelfde zorgvuldigheid de minister van Justitie zo'n motorbende verbiedt, en dat achteraf een toetsing door de rechter plaatsvindt. Dan kunnen we veel sneller opereren, keurig binnen de regels van de rechtsstaat."
Daar voegt Miltenburg aan toe: "Het moet er echt komen. Ik hoop dat de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie daar werk van maakt."
Het gaat tergend langzaam.
Vandaag begint in Utrecht de rechtszaak rond een verbod op motorclub Bandidos, die volgens het Openbaar Ministerie "een gewelddadig imago cultiveert, criminaliteit faciliteert en een subcultuur van wetteloosheid creëert".
Een bestuurlijk verbod houdt in dit geval in dat de minister van Veiligheid en Justitie de bevoegdheid krijgt om een criminele motorclub op eigen gezag te verbieden. De club in kwestie kan daarna nog naar de rechter stappen als de club het verbod wil aanvechten.
Op dit moment moet het Openbaar Ministerie nog toestemming aan de rechter vragen om een motorbende te verbieden.
Aanpassing van de wet
Het idee van een bestuurlijk verbod voor motorclubs is niet nieuw. In mei werd bekend dat minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie werkt aan een wet die het mogelijk maakt om motorclubs door het kabinet te laten verbieden als zij zich schuldig maken aan criminele activiteiten.
Ook Blok dacht daarbij aan een bestuurlijk verbod. Als demissionair minister kon hij de wet destijds niet aan de Kamer voorleggen, maar wel voorbereiden.
In 2015 onderzocht toenmalig minister Ard van de Steur of de wet kon worden aangepast, om het verbieden van motorclubs mogelijk te maken.
Strafbare feiten
Vorig jaar werd een op de vijf bij de politie bekende leden van zogenaamde outlawmotorbendes verdacht van het plegen van ernstige delicten. Meer dan 400 leden van de bendes werden toen verdacht van in totaal 680 strafbare feiten. Dat stond in een rapport van Landelijk Strategisch Overleg OMG's en partners, zoals de politie, het OM en de Belastingdienst.
Het gaat daarbij bijvoorbeeld om delicten met drugs of geweld. Outlawmotorbendes, of OMG's, zijn clubs waarvan bekend is dat ze zich niet aan de regels houden.