Leden van motorclub Bandidos arriveren bij de rechtbank.
NOS NieuwsAangepast

'Iedereen kan terechtkomen in geweld Bandidos'

Motorclub Bandidos is ingericht om strafbare feiten te plegen en te verhullen. Geweld en criminaliteit worden door het bestuur goedgekeurd en zelfs aangemoedigd. Daarom is een verbod op de motorclub noodzakelijk, betoogde het Openbaar Ministerie vandaag bij de rechtbank in Utrecht.

Het OM somde een lange reeks van incidenten op in binnen- en buitenland, waarbij de motorclub betrokken was. Het gaat onder meer om schietpartijen, steekpartijen, brandstichtingen en gewelddadige confrontaties met andere motorclubs.

Bandidos is 'gezeligheidsvereniging'

"Iedereen kan terechtkomen in dit geweld", zei officier van justitie Ferdinandusse. Hij wees op een incident op de markt in Valkenswaard, waar een Bandidos-lid de confrontatie zocht met een groepje Hells Angels. Ook was er een Bandido die door een rivaal met een mes werd bedreigd toen hij zijn dochtertje naar school bracht.

Niet afwachten

In het buitenland is de lijst met dodelijke slachtoffers van de club "deprimerend lang", volgens Ferdinandusse. "Het geweld tussen Bandidos en andere clubs kan ook hier in Nederland snel escaleren. We moeten niet afwachten tot dit gebeurt. Wie aanzet tot geweld, verliest het recht op vereniging."

Volgens het OM profileert Bandidos zich als een wereldwijde club, onder meer op de eigen website. Europese nieuwsbrieven versterken volgens justitie het beeld dat chapters internationaal worden aangestuurd. Verder wordt leden een zwijgplicht opgelegd.

Geen aangifte

Het OM benadrukte dat leden de club niet zomaar kunnen verlaten. Een Bandidos-lid in Alkmaar werd in het clubhuis met ijzeren staven in elkaar geslagen omdat hij zijn lidmaatschap wilde opzeggen.

De man belde zijn ex om te vragen of hij afscheid mocht nemen van zijn kinderen, omdat hij ervan overtuigd was dat hij vermoord zou worden. Aangifte doen durfde hij niet.

"Mensen worden gedwongen om lid te blijven. Dat alleen al is een grond voor een verbod", meent het Openbaar Ministerie. Dat Bandidos criminele leden zelf uit de club zet, is "even geloofwaardig als een kroegbaas die zegt dat hij alleen geheelonthouders toelaat."

'Ongenuanceerd'

De advocaat van Bandidos, Marnix van der Werf, zei in zijn verweer dat het OM met "smeuïge details" een ongenuanceerd beeld schetst en "juridische hobbels negeert".

Hij bestrijdt dat Bandidos beschouwd kan worden als één grote organisatie. Hij vergelijkt de structuur van de motorclub met de voetbalwereld. Bandidos-chapters zouden als voetbalverenigingen zijn: allemaal aangesloten bij dezelfde bond, maar verder helemaal zelfstandig.

Dat maakt een totaal verbod onmogelijk, aldus Van der Werf. Hij vindt dat de Nederlandse rechter sowieso geen zeggenschap heeft over een verbod op de internationale takken van Bandidos.

Leden van Bandidos en hun advocaten arriveren bij de rechtbank

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl