Aung San Suu Kyi
Aangepast

Zal Aung San Suu Kyi eindelijk opkomen voor de Rohingya?

Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi, de leider van Myanmar, spreekt morgen haar land toe, waar een geweldsgolf tegen de etnische groep Rohingya gaande is. De internationale kritiek op Myanmar neemt verder toe. Mogelijk roept Suu Kyi in haar toespraak op het geweld te beëindigen, iets wat ze tot nu toe niet heeft gedaan.

Volgens António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is het de laatste kans voor Suu Kyi om in te grijpen. "Ze heeft nu de mogelijkheid om de situatie om te keren. Als ze dat niet doet, dan denk ik dat de tragedie absoluut verschrikkelijk wordt."

Zal Aung San Suu Kyi eindelijk opkomen voor de Rohingya?

In de afgelopen weken zijn volgens de VN rond de 400.000 Rohingya uit Myanmar naar Bangladesh gevlucht. Het leger van Myanmar treedt hard op nadat het rebellenleger van de Rohingya, een moslimminderheid, op 25 augustus politieposten en een legerkamp had aangevallen.

Volgens vluchtelingen heeft het leger burgers aangevallen en dorpen in brand gestoken. Mogelijk zouden al meer dan duizend mensen, voornamelijk Rohingya, zijn gedood tijdens het conflict. Dit is echter nog niet te verifiëren, omdat de VN geen toegang krijgt tot het gebied.

Suu Kyi, die in 1991 nog de Nobelprijs voor de Vrede ontving, zegt dat de Rohingya en de media verantwoordelijk zijn voor "een ijsberg aan onjuiste informatie" over de situatie. Daardoor worden volgens haar de spanningen in de provincie Rakhine verder aangewakkerd.

Ik ben van slag dat ze niet bij haar eigen waarden is gebleven.

Justin Wintle, biograaf Aung San Suu Kyi

Justin Wintle is auteur van Suu Kyi's biografie Perfect Hostage. Hij legt aan BBC Newsnight uit dat de leider jarenlang een succesvolle combinatie was van haar opleiding aan de Oxford-universiteit, haar boeddhistische achtergrond en de onafhankelijkheidsfilosofie van haar vader, een Myanmarese revolutionair.

"Maar dat is een moeilijke combinatie om in stand te houden, zowel psychologisch als praktisch. En jammer genoeg denk ik dat ze het een beetje kwijt is", zegt Wintle.

Macht

Het stelt hem teleur. "Ik ben teleurgesteld dat ze niet bij haar eigen waarden is gebleven." Volgens hem maakt het Suu Kyi, nu ze als leider op haar plek zit, niet veel meer uit hoe de buitenwereld over haar denkt.

De vraag is hoeveel invloed Suu Kyi uiteindelijk zou kunnen uitoefenen op de situatie, want échte macht heeft ze niet. Het leger maakt in Myanmar de dienst uit.

Gevluchte Rohingya in een kamp in Bangladesh

De Rohingya is een van de meest vervolgde minderheden ter wereld. Na de verkiezing van Suu Kyi hoopten veel Rohingya op een verbetering. Maar de praktijk lijkt weerbarstig. De regering van Myanmar zegt dat zij geen recht hebben op het burgerschap, omdat ze worden gezien als illegale migranten.

Ondertussen heerst er ernstige chaos in het steeds groter wordende vluchtelingenkamp in Bangladesh. De VN en hulporganisatie Save the Children waarschuwen dat er te weinig water en voedsel is.

Volgens de hoogste militair van Myanmar, Min Aung Hlaing, willen Rohingya-extremisten een islamitisch bolwerk vestigen in Rakhine. Hij geeft daarom de extremisten de schuld van de vluchtelingencrisis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl