Aung San Suu Kyi
NOS NieuwsAangepast

Aung San Suu Kyi: desinformatie speelt terroristen in de kaart

Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi heeft zich uitgelaten over de crisis rond de Rohingya, de grote moslimminderheid in het noorden van Myanmar die blootstaat aan gewelddadige vervolging door het leger.

Suu Kyi, die aan het hoofd van de regering van Myanmar staat, ligt onder vuur omdat ze geen afstand wil nemen van het geweld tegen de Rohingya. In een telefoongesprek met de Turkse president Erdogan heeft ze nu gezegd dat de regering "iedereen in Rakhine beschermt" (Rakhine is de deelstaat waar het conflict zich afspeelt).

'IJsberg aan desinformatie'

Maar tegelijk stelt ze dat er veel nepfoto's in omloop zijn. "En die zijn gewoon het puntje van een enorme ijsberg aan desinformatie die erop is gericht om spanningen te veroorzaken tussen verschillende groepen en de belangen van de terroristen te bevorderen."

Daarmee verwees ze naar tweets van de Turkse vicepremier met foto's van vermoorde moslims, die hij later verwijderde omdat de beelden niet in Myanmar bleken te zijn gemaakt. Sterker nog: een van de tweets was een foto uit 1994 van Rwandese kinderen die bij het ontzielde lichaam van hun moeder zitten.

Maar met haar woordkeus neemt Suu Kyi het taalgebruik van het leger van Myanmar over, dat de Rohingya consequent als 'terroristen' aanduidt.

Er zijn de afgelopen weken bijna 125.000 Rohingya gevlucht naar buurland Bangladesh. Ten minste 400 mensen zijn om het leven gekomen. Het leger van Myanmar opende de jacht op de Rohingya na aanvallen op een aantal politieposten op 25 augustus.

Een groep Rohingyavluchtelingen in Bangladesh

Verder melden bronnen binnen de de Bengaalse overheid aan persbureau Reuters dat Myanmar landmijnen heeft gelegd langs een deel van de grens met Bangladesh. Daarmee zou Myanmar de terugkeer willen tegengaan van Rohingya-vluchtelingen.

Omdat Bangladesh geen middelen heeft om de vluchtelingen op te vangen is er een grote humanitaire crisis ontstaan in het grensgebied tussen de twee landen.

Bangladesh baseert de bewering dat er mijnen liggen op fotomateriaal en verklaringen van Bengaalse militairen, die hebben gezien dat er groepjes aan het werk waren vlak bij de met prikkeldraad afgezette grens. Ze zouden daar objecten in de grond hebben gestopt. De militairen zeggen er zeker van te zijn dat het geen Rohingya waren.

Explosies

Omdat er deze week explosies zijn gehoord in het grensgebied, waren er al vermoedens dat er landmijnen zijn gelegd. Een jongen is zijn linkerbeen kwijtgeraakt, een andere jongen raakte lichtgewond. Een vluchteling heeft ook een object gefilmd dat een landmijn lijkt te zijn: een metalen schijf van zo'n 10 centimeter doorsnee, half begraven in de modder.

De woordvoerder van Aung San Suu Kyi ontkende maandag niet dat er landmijnen liggen, maar hij suggereerde wel dat "de terroristen" ze kunnen hebben gelegd.

Betrouwbare informatie uit het conflictgebied is vrijwel niet voorhanden. Journalisten en hulpverleners worden er niet toegelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl