Aangepast

Waar ging het mis met de deradicalisering in Amsterdam?

Vandaag debatteerde de gemeenteraad van Amsterdam over de mogelijke belangenverstrengeling van een ambtenaar die verantwoordelijk was voor het team Radicalisering en Polarisatie. De ambtenaar - in de media omschreven als de rechterhand van burgemeester Eberhard van der Laan - werd vorige maand ontslagen.

Onder haar leiding zouden belangrijke signalen over radicalisering zijn gemist. Ook zou een ingehuurde jongerenwerker moslimjongeren hebben geradicaliseerd en zou ze een persoonlijke relatie een aantal opdrachten hebben gegund. Het integriteitsonderzoek loopt nog.

Kritiek op deradicaliseringaanpak Amsterdam

Volgens Omar Ramadan, expert op het gebied van radicalisering en gewelddadig extremisme, gaat de zaak gaat over veel meer dan een sjoemelende ambtenaar en vriendjespolitiek. "Wat mij betreft gaat het over beleidsmatige oogkleppen."

Burgemeester Van der Laan heeft persoonlijk het boetekleed aangetrokken en geeft toe dat het fraudegeval een dieper liggend probleem blootlegt.

"De cultuur binnen het team en het netwerk is te gesloten en de aanpak is kwetsbaar geworden voor belangenverstrengeling en verwijten van vriendjespolitiek. Dat is iets dat de burgemeester zichzelf aanrekent", schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. Een extern team gaat de afdeling doorlichten.

Radicalisering kan heel veel oorzaken hebben, zegt Ramadan. "Door te focussen op alleen maar religie of alleen maar maatschappelijke buitensluiting of alleen maar ontspoorde criminelen, mis je dingen."

Gemeentebesturen willen een pakkende aanpak die goed verkoopt. Dat leidt tot versimpeling, ben ik bang.

Omar Ramadan, expert radicalisering

"Je wil toch alles doen om die aanslagen te voorkomen. Dat wil zeggen dat je risico's moet nemen", zei Van der Laan vandaag. "Ik heb altijd met veel tegenzin maar wel met overtuiging op dat pad gezeten, wetend dat dag zou kunnen aanbreken dat ik verantwoording moet afleggen. Niet over een aanslag, goddank, maar wel over elementen in de aanpak die ons kwetsbaar maken."

Ramadan: "Gemeentebesturen willen een pakkende aanpak die goed verkoopt. Dat leidt tot versimpeling, ben ik bang."

Amsterdam heeft 47 personen opgenomen in het programma voor de radicalisering. De aanpak van deze mensen is niet in gevaar gekomen door de belangenverstrengeling, zegt de burgemeester. De ambtenaar vecht haar ontslag aan.

2016: Meer gemeenten krijgen geld voor aanpak jihadisme

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl