Nieuwsuur
Nieuwsuur

Na de afgelopen verkiezingen kwamen er zeventig nieuwe Kamerleden in het parlement. Zeventig nieuwkomers, die op veel onderwerpen lijnrecht tegenover elkaar staan. Nieuwsuur brengt deze zomer een aantal tegenpolen bijeen. Vanavond de confrontatie tussen CDA-boer Maurits von Martels en Suzanne Kröger van GroenLinks, over milieu, landbouw en veeteelt.

Vlees heeft een heel grote impact op het klimaat.

Suzanne Kröger, GroenLinks

CDA-Kamerlid Maurits von Martels groeide op een boerderij op en is nog steeds melkveehouder in Dalfsen. Suzanne Kröger zit nu in de Tweede Kamer voor GroenLinks. Ze werkte jarenlang voor Greenpeace en zette zich in tegen de ontbossing door sojaverbouw.

"Ik houd eigenlijk nooit bewust een vleesloze dag. Dat vind ik niet nodig", zegt Von Martels. "Maar ik eet behoorlijk gevarieerd, er zijn dagen dat ik geen vlees eet."

"Soms eet ik biologisch vlees. Misschien een keer per week. Ik probeer eigenlijk heel veel met groenten te koken. Vlees heeft een heel grote impact op het klimaat", zegt Kröger.

Iets dat in de Schijf van Vijf staat, dat moet je niet belemmeren.

Maurits von Martels, CDA

"Wat bezielen mensen om veganist te worden? Ze consumeren geen zuivel, geen vlees. Is het een hype? Ik weet het niet, maar ik vind het wel zorgwekkend", zegt Von Martels. "Is dat omdat ze denken dat de dieren niet goed worden behandeld? Dan voel ik dat als een belediging."

"De prijs van vlees is niet echt reëel", zegt Kröger. "Als je zo goedkoop kiloknallervlees kunt kopen en ondertussen gooien we dertig procent van ons voedsel weg, dan klopt dat niet."

Kröger is voorstander van een vleestaks, maar dat ziet Von Martels niet zitten. "Daar moet je echt niet aan beginnen. Want iets dat in de Schijf van Vijf staat, dat moet je niet belemmeren."

Politieke nieuwkomers in debat: aan een vleestaks moet je echt niet beginnen

STER reclame